Obratite pažnju na ovo: Broj na naljepnici banane je veoma važan jer može biti i upozorenje

Izvor/medij: Info Bijeljina
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Šta znače brojevi na naljepnicama koje se stavljaju na voće i povrće?

Danas je uobičajeno da se na voću, uglavnom u marketima, nalaze naljepnice. Prilikom kupovine uglavnom niko ne obraća pažnju na deklaraciju. Za većinu to je samo običan naziv proizvođača.

Međutim one mogu da nose važnu poruku. Osim imena proizvođača, na deklaracijama prema pravilnicima o kvalitetu, bi trebalo da stoje i brojevi koji prije svega otkrivaju na koji način je ta voćka zapravo gajena.

Ukoliko na deklaraciji pored imena proizvođača vidite i četiri broja koja počinju sa brojem tri ili četiri, znajte da je ta banana (ili neka druga namirnica) uzgajana sa vještačkim đubrivom. Pa tako, na primjer limun je označen sa brojem 4033, dok banane imaju brojeve 4011.

A ako na namirnici vidite deklaraciju sa pet brojeva, od kojih je prvi broj 9, znajte da je ona organskog porijekla, tačnije da nije prskana pesticidima i prirodno je uzgajana.

Početni broj osam na deklaraciji vam šalje veoma upozoravajuću poruku, a to je da je takva namirnica genetski modifikovana (GMO). Takve banane imaju na sebi brojku 84011. Inače, GMO su organizmi čiji je genetski materijal promijenjen korišćenjem različitih metoda genetskog inženjerstva i to najčešće ubacivanjem djela nasljednog materijala (DNK) jednog organizma u DNK drugog organizma.

Uzgoj, promet i konzumiranje GMO zvanično je zabranjen u Srbiji, a po zakonu, proizvod biljnog porijekla ne smije da sadrži više od 0,9 primjesa ovih organizama i primjesa koje su porijeklom GMO.

Članak indeksiran 06. 03. 2023 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me