OČI TAME Knjiga objavljena pre 4 decenije predvidela korona virus: U Vuhanu nastalo biološko oružje Wuhan-400

Izvor/medij: Alo
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Ne, roman “Oči tame” iz 1981. godine nije predvidio izbijanje novog koronavirusa

Da li zaista možemo videti proročanstvo u svemu?

Internet je postao opsednut činjenicom da se bolest slična zloglasnom korona virusu (Covid-19) spominje u romanu 'The Eyes of Darkness' ('Oči tame') američkog autora Dina Kunca, piše Mashable. Ovaj je roman predvideo koronavirus!

Ljudi već objavljuju citate iz knjige jer Kunc u njoj spominje Vuhan kao epicentar zaraze i virus naziva Wuhan-400, što je, smatraju mnogi - jeziva slučajnost.

app-facebook

Rajah Murugaiah

about 4 months ago

"Wuhan virus" mentioned in "The Eyes of Darkness." (Twitter photo)

7

Comment

16

Ipak, u trileru objavljenom 1981. godine postoje velike razlike između stvarnog virusa koji je krenuo iz ovog grada i onog opisanog u romanu. 

Wuhan-400 je razvijen kao biooružje izvan samog grada, trebao je da ubije sve ljude na Zemlji, a stopa smrtnosti mu je 100 posto, tačnije - ko god se zarazi njime, umre. Korona virus ima stopu smrtnosti od 0,2 posto.

app-facebook

Rajah Murugaiah

about 4 months ago

Dean Koontz's Wuhan-400 appears to have similarities with the Wuhan virus. (Twitter photo)

3

Comment

3

U knjizi i u stvarnosti se poklapa to što Institut za virologiju grada Vuhana zaista postoji i nalazi se nekoliko kilometara izvan samog grada. Ipak, on je osnovan 1956., 25 godina pre nego što je roman objavljen.

Iako je zanimljivo videti fikciju iz knjige u film ili seriji, romani koji 'predviđaju budućnost' ne fasciniraju Čana Ho-keija, pisca krimića iz Hong Konga, jer se takva 'proročanstva' mogu naći u mnogim delima.

- Ako se zaista potrudite, možete videti proročanstvo u svemu - izjavio je ovaj pisac komentarišući slučaj Kuncovog romana.

Članak indeksiran 12. 06. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me