Od 1. maja zabranjen uvoz starih automobila

Izvor/medij: Mostarski
Ocjena: Klikbejt Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: “Avaz” zabranio uvoz starih automobila u BiH

U Bosnu i Hercegovinu se od 1. maja neće moći uvoziti vozila iz Evropske unije koja ne ispunjavaju Euro 5 standarde, odlučilo je Ministarstvo saobraćaja i veza BiH. Identična odluka donesena je i prije tri godine, a odnosila se na zabranu uvoza automobila standarda ispod Euro 4.

Kako nam je pojasnio pomoćnik ministra Zoran Andrić, usvojena je odluka o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila, a do 8. marta mogli su se poslati komentari i primjedbe.

“Razmatrat ćemo narednih dana sve primjedbe, ali s obzirom na to da se radi o istoj odluci kao 2016. godine, kad je usvojena odluka za Euro 4, ne vjerujemo da će biti problema. Ništa se novo neće desiti što nije bilo u aprilu 2016. godine” rekao je Andrić.

Haris Muratović, predsjednik Udruženja zastupnika i uvoznika novih automobila u BiH, rekao je da je riječ o korisnoj i dobroj odluci za građane.

“Na prvom mjestu je sigurnost građana. Imamo najstariji vozni park u Evropi, oko 17 godina je prosječna starost automobila. Čak 70 posto vozila nema katalizator, a to znači da mnogo zagađuju okolinu. Sve to utječe na zdravlje stanovnika” rekao je Muratović.

Dodaje da se zemlje EU rješavaju dizelskih automobila i da ih šalju nama, a to su opasni zagađivači zraka. Muratović ističe da više od 3.500 ljudi godišnje umre od zagađenja zraka, a da ih na stotine pogine u saobraćajnim nesrećama.

“Upitan je kvalitet automobila koji se uvoze u BiH. Na mnogima je vraćena kilometraža, dosta ih je tehnički neispravno. Ova odluka sigurno neće negativno utjecati na građane” naglasio je Muratović.

(agencije)

Članak indeksiran 19. 03. 2019 Zadnji put osvježen prije 3 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me