Od 1. maja zabranjen uvoz starih automobila

Izvor/medij: Mostarski
Ocjena: Klikbejt Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: “Avaz” zabranio uvoz starih automobila u BiH

U Bosnu i Hercegovinu se od 1. maja neće moći uvoziti vozila iz Evropske unije koja ne ispunjavaju Euro 5 standarde, odlučilo je Ministarstvo saobraćaja i veza BiH. Identična odluka donesena je i prije tri godine, a odnosila se na zabranu uvoza automobila standarda ispod Euro 4.

Kako nam je pojasnio pomoćnik ministra Zoran Andrić, usvojena je odluka o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila, a do 8. marta mogli su se poslati komentari i primjedbe.

“Razmatrat ćemo narednih dana sve primjedbe, ali s obzirom na to da se radi o istoj odluci kao 2016. godine, kad je usvojena odluka za Euro 4, ne vjerujemo da će biti problema. Ništa se novo neće desiti što nije bilo u aprilu 2016. godine” rekao je Andrić.

Haris Muratović, predsjednik Udruženja zastupnika i uvoznika novih automobila u BiH, rekao je da je riječ o korisnoj i dobroj odluci za građane.

“Na prvom mjestu je sigurnost građana. Imamo najstariji vozni park u Evropi, oko 17 godina je prosječna starost automobila. Čak 70 posto vozila nema katalizator, a to znači da mnogo zagađuju okolinu. Sve to utječe na zdravlje stanovnika” rekao je Muratović.

Dodaje da se zemlje EU rješavaju dizelskih automobila i da ih šalju nama, a to su opasni zagađivači zraka. Muratović ističe da više od 3.500 ljudi godišnje umre od zagađenja zraka, a da ih na stotine pogine u saobraćajnim nesrećama.

“Upitan je kvalitet automobila koji se uvoze u BiH. Na mnogima je vraćena kilometraža, dosta ih je tehnički neispravno. Ova odluka sigurno neće negativno utjecati na građane” naglasio je Muratović.

(agencije)

Članak indeksiran 19. 03. 2019 Zadnji put osvježen prije 11 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me