Od 1. svibnja zabranjen uvoz starih automobila

Izvor/medij: Glas media
Ocjena: Klikbejt Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: “Avaz” zabranio uvoz starih automobila u BiH

Od 1. svibnja, u Bosnu i Hercegovinu neće se moći uvoziti vozila iz Europske unije koja ne ispunjavaju Euro 5 standarde, odlučilo je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH. Identična odluka donesena je i prije tri godine, a odnosila se na zabranu uvoza automobila standarda ispod Euro 4.

Sigurnost građana

Kako je za Avaz pojasnio pomoćnik ministra Zoran Andrić, usvojena je odluka o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila, a do 8. ožujka mogli su se poslati komentari i primjedbe. ”Razmatrat ćemo narednih dana sve primjedbe, ali s obzirom na to da se radi o istoj odluci kao 2016. godine, kad je usvojena odluka za Euro 4, ne vjerujemo da će biti problema. Ništa se novo neće dogoditi što nije bilo u travnju 2016. godine”, rekao je Andrić. Haris Muratović, predsjednik Udruženja zastupnika i uvoznika novih automobila u BiH, rekao je za “Avaz” da je riječ o korisnoj i dobroj odluci za građane. ”Na prvom mjestu je sigurnost građana.

Imamo najstariji vozni park u Europi, oko 17 godina je prosječna starost automobila. Čak 70 posto vozila nema katalizator, a to znači da mnogo zagađuju okolinu. Sve to utječe na zdravlje stanovnika”, rekao je Muratović. Dodaje da se zemlje EU rješavaju dizelskih automobila i da ih šalju nama, a to su opasni zagađivači zraka. Muratović ističe da više od 3.500 ljudi godišnje umre od zagađenja zraka, a da ih na stotine pogine u prometnim nesrećama.

Vraćanje kilometraže

”Upitna je kvaliteta automobila koji se uvoze u BiH. Na mnogima je vraćena kilometraža, dosta ih je tehnički neispravno. Ova odluka sigurno neće negativno utjecati na građane”, naglasio je Muratović. U praksi, ova odluka znači da vozila starija od desetak godina nećemo više moći dovoziti iz inozemstva i registrirati u BiH.

Stručnjaci kažu da na prvi pogled djeluje da će građani morati kupovati skuplje automobile nego što je sada slučaj, ali da će, dugoročno, imati manje troškove održavanja. Trgovci automobilima, također, podržavaju ovu odluku, jer će, kako kažu, biti manje kvarova na vozilima.

Izvor: Avaz.ba

Članak indeksiran 19. 03. 2019 Zadnji put osvježen prije 3 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me