OD DANAS NA SNAZI KARANTIN: ZATVARAJU SE ŠKOLE I PRODAVNICE

Izvor/medij: Hayat
Ocjena: Klikbejt Ispravljeno
Raskrinkano u: Mjere iz klikbejta o “karantinu” odnosile su se na Austriju

U Austriji su od ponoći na snazi nove, još strože mjere.

Austrijska vlada je objavila kako od 17. novembra zatvara škole i prodavnice, osim onih koje prodaju hranu i osnovne kućne potrepštine, i to dve nedjelje nakon uvođenja djelomičnog karantina koja nije zaustavila naglo širenje koronavirusa u zemlji.

Kancelar Sebastian Kurz je, kada je predstavljao mjere, rekao kako se kontakti moraju što više ograničiti. Izlasci će biti odobreni samo u tačno određenim okolnostima (kupovina hrane, poslovni i medicinski razlozi, sportske aktivnosti i šetnja).

  • Moj zahtjev za iduće četiri sedmice: ne susrećite se ni s kim – rekao je Kurz na konferenciji dodajući kako niko ne želi zatvaranje, ali da je to jedino sredstvo za koje pouzdano znaju da će funkcionisati te se pozvao na primjer Izraela.

I prodavnice će se zatvoriti, osim prehrambenih, apoteka, banaka, pošte i važnih djelatnosti.

Što se tiče prosvjete, osnovne i srednje škole osigurat će nastavu na daljinu. Dosad nastave u školama nije bilo samo za više razrede srednje škole i za univerzitete.

Austrija koja ima 8,8 miliona stanovnika i bila je razmjerno pošteđena u prvom talasu, prijavila je u petak gotovo 10.000 slučajeva u 24 sata i još 7.000 u subotu, nakon čega je usljedilo donošenje novih mjera.

Jučer je Austrija imala 4.657 novih slučajeva, dok je još 58 osoba preminulo.

Članak indeksiran 30. 11. 2020 Zadnji put osvježen prije 4 dana
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me