Od danas nova pravila EU: Evo koliko novca možete prenijeti preko granice

Izvor/medij: Dnevnik.ba
Ocjena: Dezinformacija Ispravljeno
Raskrinkano u: Evropska unija nije uvela nova pravila o količini gotovine koja se može unijeti

Na snagu danas stupaju nova pravila kontrole gotovine novca i vrijednosti koje ulaze i izlaze iz EU, pri čemu će svi putnici koji ulaze ili napuštaju teritorij EU morati popuniti gotovinsku deklaraciju kada nose 10.000 eura ili više u valuti ili protuvrijednosti u drugim valutama, kao i u drugim sredstvima plaćanja kao što su putnički čekovi ili mjenice.

 

 

 

U Europskoj komisiji navode kako je novo pravilo dio napora EU u borbi protiv pranja novca i izvora financiranja terorizma. Bit će primijenjene i brojne izmjene koje će dodatno pooštriti pravila i učiniti još težim premještanje velikih količina "neotkrivene" gotovine, javlja Tanjug. 

 

Prvo, definicija "gotovine" prema novim pravilima bit će proširena i sada će obuhvaćati zlatnike i određene druge zlatne predmete. Drugo, carinske vlasti će moći postupati i po iznosima manjim od 10.000 eura, kada postoje naznake da je gotovina povezana s kriminalnom aktivnošću.

Konačno, carinske vlasti također mogu sada zahtijevati da se podnese izjava kada primijete da se gotovina u iznosu od 10.000 eura ili više šalje bez pratnje poštom, robom ili kurirom

Nova pravila će osigurati da nadležni organi i nacionalna financijsko-obavještajna jedinica u svakoj državi članici imaju informacije potrebne za praćenje i rješavanje kretanja gotovine koja bi se mogla koristiti za financiranje ilegalnih aktivnosti, zaključuju u Bruxellesu.

Dnevnik.ba

Članak indeksiran 10. 06. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me