Od danas novo pravilo u cijeloj EU: Evo koliko gotovine se može prenijeti preko granice EU

Izvor/medij: Najnovije Vijesti
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Evropska unija nije uvela nova pravila o količini gotovine koja se može unijeti

Novo pravilo je dio strategije EU u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma, a očekuju se i brojne druge promjene kao što su proširenje definicije gotovine

Za sve koji sa sobom vole nositi značajne količine gotovine, od danas u Europskoj uniji na snagu stupa novo pravilo. Prema njemu, svi koji ulaze ili napuštaju teritorij EU moraju popuniti gotovinsku deklaraciju ako kod sebe imaju 10.000 eura ili više u valuti ili u protuvrijednosti.

“Carinici imaju pravo provjeriti putnika, njihovu prtljagu i sredstvo prijevoza. Također, imaju pravo zaplijeniti novac koji nije prijavljen”, poručuju iz Unije, prenosi Večernji list.

 

Novo pravilo je dio strategije Unije u borbi protiv pranja novca i izbora financiranja terorizma. Osim gotovinske deklaracije, očekuju se i brojne druge promjene na tom polju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Midas - Nativno Internet oglašavanje

Za početak, proširit će se definicija “gotovine” i obuhvaćat će čekove, kovanice s udjelom zlata od najmanje 90 posto, zlatne poluge, te slične predmete. Ukoliko carinici imaju opravdanu sumnju da je novac povezan s kriminalnom aktivnošću, moći će oduzeti gotovinu iznosa manjeg od 10 000 eura.

Gotovinske deklaracije čuvat će se čak pet godina s ciljem praćenja koliko gotovine ulazi u Uniju i izlazi iz nje. Novo pravilo Unije već je postalo dio hrvatskog zakonodavnog sustava 7. svibnja ove godine, kad ga je izglasao sabor.

Članak indeksiran 10. 06. 2021 Zadnji put osvježen prije 4 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me