Raskrinkavanje.ba

Espreso.co.rs → OGLASILA SE LE PEN NAKON POBEDE NAD MAKRONOM: Evo šta je priznala

19.06.2022
Tekst članka

Prema njenim rečima, Nacionalno okupljanje je postiglo svoj cilj "da Emanuel Makron postane predsednik manjine, bez kontrole vlasti" i da se nastavi politička rekompozicija koja je neophodna za demokratsku obnovu

Predsednica Nacionalnog okupljanja (RN) Marin Le Pen istakla je da je ta desničarska stranka na današnjim parlamentarnim izborima u Francuskoj ostvarila "ubedljivo najveću pobedu u istoriji''.

- Naša poslanička grupa će biti daleko najveća u istoriji naše političke porodice. Ovo poverenje nas obavezuje - istakla je Le Pen, prenosi Figaro.

Prema njenim rečima, Nacionalno okupljanje je postiglo svoj cilj "da Emanuel Makron postane predsednik manjine, bez kontrole vlasti" i da se nastavi politička rekompozicija koja je neophodna za demokratsku obnovu.

Prema rezultatima drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, na osnovu 74 odsto obrađenog glasačkog maetrijala, koalicija Zajedno predsednika države Emanuela Makrona vodi sa 36,17 procenata osvojenih glasova ili 128 mandata u skupštini, objavljeno je na sajtu francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) Žan-Lik Melanšona osvojila je 27,48 odsto glasova ili 51 mandat u parlamentu.

Na trećem mestu je RN Marin Le Pen sa osvojenih 21,46 odsto glasova, odnosno 61 poslaničko mesto.

Četvrti su Republikanci sa 8,03 odsto glasova, odnosno 49 mandata, navodi francusko Ministarstvo.

Članak indeksiran 01.07.2022. Zadnji put osvježen 01.07.2022.

Ocijenjeno u analizi