Raskrinkavanje.ba

Faktor → "Omladinski pogon": Budućnost SNSD-a i SDS-a u rukama je Bošnjaka

02.11.2018
Tekst članka

Sudeći prema izjavama u javnosti, Šulićevi stavovi se ne razlikuju u odnosu na one koje propagira njegov stranački šef Milorad Dodik, čak i kada se to odnosi na pitanja etničke ili vjerske prirode

Budućnost politike u bosanskohercegovačkom entitetu RS je u rukama Bošnjaka. Nameće se taj zaključak na osnovu rukovodstava "omladinskih pogona" najvećih stranaka u tom entitetu, poput SNSD-a i SDS-a.

Tako je, primjera radi, predsjednica Mladih SDS-a Nina Bukejlović. Ona je, ako ćemo suditi prema posljednjem izjašnjavanju pri popunjavanju formulara Centralne izborne komisije (CIK) BiH, Bošnjakinja. Prije dvije godine, na lokalnim izborima, bila je Srpkinja.

Zahvaljujući iznenadnoj promjeni etničke pripadnosti bi joj mogao pripasti kompenzacijski mandat u Narodnoj skupštini RS-a. Naime, broj izabranih bošnjačkih zastupnika bio je niži od propisanog te je, kako bi se zadovoljio Ustav RS-a, oduzet mandat Milenku Mihajlici. Taj mandat treba pripasti Bošnjacima i taj dio slagalice pokušava popuniti upravo Bukejlović.

Prije dvije godine, kada je još bila Srpkinja, Nina Bukejlović iz Doboja se prezivala Prešić. A dobojski Prešići sve sami Bošnjaci. Sudeći prema telefonskom imeniku, u tom gradu od Prešića koji su registrirani kao korisnici fiksne telefonske mreže žive Branko, Dragan, Dušan, Milorad i Predrag.

Mandat Nine Bukejlović je upitan, a u postizbornim kalkulacijama je kao otvorena ostala mogućnost da kompenzacijski mandat u Narodnoj skupštini RS-a dobije još jedan Bošnjak. Njegovo ime je Denis Šulić i on je predsjednik Mladih SNSD-a.

Sudeći prema stavovima koje zastupa u javnosti, Šulićevi stavovi se ne razlikuju u odnosu na one koje propagira njegov stranački šef Milorad Dodik, čak i kada se to odnosi na pitanja etničke ili vjerske prirode.

Bez obzira na to ko u konačnici dobije stolicu u Narodnoj skupštini RS-a, zaista je upitno da li će u praksi zastupati interese bošnjačkog naroda u tom bh. entitetu.

Članak indeksiran 12.11.2018. Zadnji put osvježen 12.11.2018.

Ocijenjeno u analizi