Raskrinkavanje.ba

Pink → "ONI KOJI NEMAJU ŠTA DA PONUDE NAUCI, BAVE SE PROROČANSTVIMA! Klimatolog Stevančević o klimatskim promenama: Zaboravite sve što znate

26.07.2023
Tekst članka

Milan Stevancevic klimatolog govorio je povodom strašnih vremenskih neprilika kojima smo svedočili u Srbiji u proteklom periodu.

Još jedna oluja ostavila je trag za sobom. Gradjani se uz pomoć stručanjaka sve više upoznaju sa ovom fenomenom.

Preovladava strepnja da ćemo i u buduće morati da živimo sa jakim olujama koje se u stručnim krugovima nazivanju superćelijskim.

Moramo da se okrenemo Suncu, siguran je Stevančević koji kaže da se ovakve oluje javljaju jednom u 10 godina, a Sunce je jedini izvor energije.

- Bez Sunca ne može ni vetrić da pirka. Energija koja dolazi sa sunca je u obliku čestica i ulaze u atmosferu na dva načina. Posle prodora kroz magnetnu odbranu zemlje, jedan deo čestica ulazi kroz severni magnetni pol i gura deo vazdušne polarne mase ka nama, i u tom hodu gubi energiju, pa su kod nas oluje lakše, a grad je otprilike oko 1 centimetar - započinje razgovor Stevančević.

On je pojasnio da je u Americi normalna pojava grad, i tornado i da je čak jedne godine tamo bio grad veličine 20 centimetara.

- Vidite, treba nešto da zaboravite, klimatske promene ne postoje. Temperatura nije klimatski parametar! Temperatura može da raste i opada, a klima ne mora da se menja - rekao je Stevančević.

Na pitanje voditelja da protumači, onda, izjave njegovih kolega koje smatraju suprotno, da se zemlja zagreva i da će biti još toplija, Stevančević kaže:

- Šta mislite kako se oseća neki visoko obrazovni ekspert kada nauci nema šta da da? On se, onda, bavi proročanstvima! Onda, smišlja razne pakosti ne bi li skrenuo pažnju na sebe. Ti, koji koriste klimatske promene za sebe, oni su političari, a ne naučnici, oni su promašili profesiju! Tokom istorije od postanka Zemlje, ljudi su zapisivali vreme, tako da mi Srbi imamo stare rukopisne knjige koje potiču od mnogo vekova unazad, znači ovo što se dešavalo sada - dešavalo se i tada. Prema tome, klimatske promene, to su zloupotreba jedne Ptolomejske teorije, važeće teorije. Nađite mi jednu knjigu gde je jedna definicija pisana po Suncu! Nema ni jedne jednačine o tome. Nemojte se oslanjati na ono što ste učili u školama - savetuje Stevančević i dodaje:

- Kada posmatramo sve oblike grada vidimo da pahuljice imaju atomski oblik. Ako se pravi na kiseoniku ima prelep oblik, kako se temperatura smanjuje, tako se njena struktura menja. Imamo led u obliku štapića, kruga, sve zavisi od brzine smrzavanja. Znači, ova oluja, nema šanse da se ponovi, može biti kroz 10 godina, a može i da se ne pojavi. Nije svaka godina ista. MI smo u maksimumu rađanja Sunca i zato imamo ekstremne vrednosti i ova oluja je nosila energiju zemljotresa - rekao je Stevančević.

Autor:

Članak indeksiran 09.08.2023. Zadnji put osvježen 03.04.2024.

Ocijenjeno u analizi