Raskrinkavanje.ba

Tabloidna "klimatologija" negira stvarnu nauku

Kurir je krajem jula ove godine u jednoj od svojih emisija ugostio osobu koju su pogrešno predstavili kao klimatologa, a koja je potom iznijela niz netačnih izjava kojima se negiraju klimatske promjene.

Foto: Freepik

U emisiji “Puls Srbije”, koja se emitovala na TV Kurir 26.7.2023. godine, gostovao je izvjesni Milan Stevančević, predstavljen kao klimatolog. Komentarišući veliko nevrijeme koje je nekoliko dana ranije pogodilo zemlje regiona, Stevančević je negirao postojanje klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim aktivnostima, optužio klimatologe da se bave pseudonaukom i tvrdio da temperatura nema nikakve veze s klimom.

Isječak iz njegovog gostovanja objavljen je na YouTube kanalu Kurira i web stranici Adria Media 26. jula, a prepričan je u nekoliko članaka na Kurirovom portalu (1, 2, 3). Snimak iz “Pulsa Srbije” ubrzo je počeo kružiti na Facebooku i X-u (društvenoj mreži ranije poznatoj kao Twitter), a Stevančevićeve tvrdnje prenio je i Pink. Na web stranici TV Kurira, kao ni na njihovom YouTube kanalu, nije bilo moguće pronaći snimak cijele emisije.

U članku Kurira gdje se prepričavaju dijelovi Stevančevićevog gostovanja navodi se:

- Vidite, treba nešto da zaboravite, klimatske promene ne postoje. Temperatura nije klimatski parametar! Temperatura može da raste i opada, a klima ne mora da se menja - rekao je Stevančević.

Na pitanje voditelja da protumači, onda, izjave njegovih kolega koje smatraju suprotno, da se zemlja zagreva i da će biti još toplija, Stevančević kaže:

- Šta mislite kako se oseća neki visoko obrazovni ekspert kada nauci nema šta da da? On se, onda, bavi proročanstvima! Onda, smišlja razne pakosti ne bi li skrenuo pažnju na sebe. Ti, koji koriste klimatske promene za sebe, oni su političari, a ne naučnici, oni su promašili profesiju! Tokom istorije od postanka Zemlje, ljudi su zapisivali vreme, tako da mi Srbi imamo stare rukopisne knjige koje potiču od mnogo vekova unazad, znači ovo što se dešavalo sada - dešavalo se i tada. Prema tome, klimatske promene, to su zloupotreba jedne Ptolomejske teorije, važeće teorije. Nađite mi jednu knjigu gde je jedna definicija pisana po Suncu! Nema ni jedne jednačine o tome. Nemojte se oslanjati na ono što ste učili u školama -


Ko je Milan Stevančević?

Milan Stevančević je već nekoliko godina čest sagovornik u člancima srbijanskih tabloida i emisijama na televizijama poput Pinka (1, 2, 3, 4, 5). I u ranijim medijskim nastupima negirao je postojanje klimatskih promjena i iznosio netačne tvrdnje o pandemiji Covid-19, poput one da virusi nestaju za vrijeme sunčanih dana.

Stevančićevo zanimanje u člancima srbijanskih portala već godinama “evoluira”. U nekim člancima iz 2014. godine opisan je kao inženjer, a u kasnijim godinama predstavljali su ga kao meteorologa. U proteklih par godina dodijelili su mu i titulu klimatologa, kako ga u medijima i na društvenim mrežama sve češće predstavljaju. Njegova biografija pokazuje da on to ipak nije.

Kako se navodi u biografiji objavljenoj na web stranici nevladine organizacije “Srpski Krivak”, čiji je Stevančević član, on je diplomirani inžinjer elektronike i telekomunikacija u penziji. Prema podacima iz biografije, svojevremeno je u toj oblasti imao uspješnu karijeru. Podaci o bilo kakvom formalnom obrazovanju iz oblasti klimatologije, pak, ne postoje niti u ovoj niti u drugoj biografiji koju je lično pisao.

Iako je Stevančević ekspert iz oblasti elektronike i telekomunikacija, on nije klimatolog ni “ekspert za klimu”. 

Uprkos tome, Stevančević se predstavlja kao “tvorac heliocentrične meteorologije”, a osnovao je i publikaciju “Beogradska škola meteorologije”, koja je naišla na kritike zbog promovisanja pseudonauke.


Jesu li klimatske promjene stvarne?

Negiranje postojanja klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim aktivnostima vrlo je česta pojava, o kojoj je Raskrinkavanje pisalo već nekoliko puta (1, 2, 3, 4).

Klimatske promjene definišu se kao dugoročne promjene u vremenskim obrascima i temperaturi na Zemlji. Iako one mogu biti uzrokovane prirodnim faktorima, poput promjena u solarnom ciklusu, od 19. stoljeća ljudske aktivnosti značajno utječu na njih. Naime, sagorijevanjem fosilnih goriva kao što su nafta, ugalj i plin proizvode se emisije stakleničkih plinova koji formiraju svojevrsni ogrtač oko Zemlje i zadržavaju Sunčevu toplotu u atmosferi, što dovodi do povećanja temperature na Zemlji. Ovaj fenomen zagrijavanja Zemljine površine naziva se globalno zagrijavanje.

Dugoročne promjene u temperaturi na Zemlji, suprotno Stevančevićevim tvrdnjama, imaju utjecaj na klimu. Neke posljedice klimatskih promjena već su vidljive, poput intenzivnijih suša i oluja, češćih i dužih toplotnih talasa i podizanja nivoa mora.

Postoje mnogobrojni dokazi da su klimatske promjene uzrokovane ljudskim aktivnostima stvarne, poput rasta temperature na Zemlji brzinom koja nije viđena u posljednjih 10.000 godina, topljenja ledenih pokrivača na Antarktiku i Grenlandu, povećanja globalnog nivoa mora, povlačenja glečera u cijelom svijetu, zagrijavanja okeana i tako dalje.

Stevančevićeva tvrdnja da klimatolozi koji o ovim procesima govore "izmišljaju pakosti" jer nemaju šta da doprinesu nauci potpuno je besmislena.

Prema podacima studije iz 2016. godine, oko 97% klimatologa čiji su radovi objavljeni u naučnim publikacijama stava su da su trenutne klimatske promjene uzrokovane ljudskim aktivnostima, a u 99,99% naučnih studija koje su od 2012. godine prošle stručnu recenziju dolaze do istog tog zaključka. Riječ je, dakle, o naučnom konsenzusu, a ne o stavovima nekolicine “pakosnih” propalih naučnika, kako se insinuira u Kurirovoj emisiji.

Shodno činjenicama, tvrdnju da klimatske promjene nisu stvarne i da promjena temperature ne utječe na klimu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Napomena

9.8.2023. Nakon objave ove analize, portal Kurir, YouTube kanal Kurir i Adria Media ispravili su netačne navode iz svojih objava, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

4.3.2024. Nakon objave ove analize, portal Pink ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 27.07.2023

Kurir: "ONI KOJI NEMAJU ŠTA DA PONUDE NAUCI, BAVE SE PROROČANSTVIMA! Poznati klimatolog o klimatskim promenama: Zaboravite sve što znate!

Milan Stevancevic klimatolog, gostovao je u emisiji "Puls Srbije" povodom strašnih vremenskih neprilika kojima smo svedočili u Srbiji u proteklom peri...

  • Lažna vijest
  • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 26.07.2023

Pink: "ONI KOJI NEMAJU ŠTA DA PONUDE NAUCI, BAVE SE PROROČANSTVIMA! Klimatolog Stevančević o klimatskim promenama: Zaboravite sve što znate

Milan Stevancevic klimatolog govorio je povodom strašnih vremenskih neprilika kojima smo svedočili u Srbiji u proteklom periodu.

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno