Oni stvarno žele da zaključaju svet zbog “klimatskih promena”! UN i Svetska Meteorološka Organizacija najavljuju radikalne mere

Izvor/medij: Nulta tačka
Ocjena: Klikbejt Manipulisanje činjenicama Dezinformacija
Raskrinkano u: Ključanje ili zaključavanje: Šta je o klimatskim promjenama rekao Antonio Guterres?

-

Šef Svetske meteorološke organizacije takođe upozorava da borba protiv takozvanih klimatskih promena nije luksuz već neophodna stvar

Era globalnog zagrevanja je završena i “era globalnog ključanja je stigla”, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš nakon što su takozvani naučnici navodno potvrdili da je jul na putu da bude najtopliji mesec na svetu.

„Klimatske promene su ovde. To je zastrašujuće. I to je samo početak“, rekao je Gutereš. „Još uvek je moguće ograničiti porast globalne temperature na 1,5C [iznad predindustrijskog nivoa] i izbeći najgore klimatske promene. Ali samo uz dramatične, trenutne klimatske akcije.”

 

Guterešovi komentari usledili su nakon što su naučnici u četvrtak potvrdili da su protekle tri nedelje bile najtoplije otkako su počeli da se beleže i da je jul na putu da bude najtopliji mesec ikada zabeležen.

Globalne temperature ovog meseca su srušile rekorde, prema Svetskoj meteorološkoj organizaciji (SMO) i programu EU za posmatranje Zemlje Kopernik, podstaknute sagorevanjem fosilnih goriva i podsticanjem nasilnog vremena.

 

 

Kako piše The Guardian stalni porast prosečnih globalnih temperatura, izazvan zagađenjem koje zadržava sunčevu svetlost i deluje kao staklenik oko Zemlje, pogoršao je vremenske ekstreme.

 

„Čovečanstvo je u vrućoj stolici“, rekao je Gutereš na konferenciji za novinare u četvrtak. „Za ogromne delove Severne Amerike, Azije, Afrike i Evrope ovo je okrutno leto. Za celu planetu to je katastrofa. A za naučnike je nedvosmisleno – krivi su ljudi.

„Sve je to u potpunosti u skladu sa predviđanjima i ponovljenim upozorenjima. Jedino iznenađenje je brzina promene. Klimatske promene su ovde, zastrašujuće su i to je tek početak. Era globalnog zagrevanja je završena; stigla je era globalnog ključanja“.

Gutereš je pozvao političare da preduzmu brzu akciju. „Vazduh je nemoguć za disanje, vrućina je nepodnošljiva, a nivo profita od fosilnih goriva i klimatska neaktivnost je neprihvatljiv. Lideri moraju voditi. Nema više oklevanja, nema više izgovora, nema više čekanja da drugi krenu prvi. Za to jednostavno više nema vremena.

 

„Još uvek je moguće ograničiti porast globalne temperature na 1,5C i izbeći najgore klimatske promene, ali samo uz dramatične, trenutne klimatske mere. Videli smo određeni napredak – snažno uvođenje obnovljivih izvora energije i neke pozitivne korake iz sektora kao što je pomorstvo – ali ništa od toga ne ide dovoljno daleko ili dovoljno brzo. Ubrzavanje temperatura zahteva ubrzanu akciju.”

 

 

Generalni sekretar SMO, Petteri Taalas, rekao je: „Potreba za smanjenjem emisije gasova staklene bašte hitnija je nego ikada ranije. Klimatska akcija nije luksuz već neophodna.”

Naučnici očekuju da će ova godina biti toplija nego inače jer se El Ninjo, prirodni obrazac vetra i vode koji zagreva planetu, vraća nakon tri godine svog hladnijeg kolege, La Ninje.

Džojs Kimutai, klimatski naučnik sa Instituta Grantem, rekla je da veći i jači ekstremni vremenski događaji izazivaju haos širom sveta – posebno u siromašnijim zemljama koje su najmanje odgovorne za emisije.

NE PROPUSTITE NAJNOVIJU EPIZODU PODCASTA MARIO ZNA

 

Svetski lideri sastaju se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u novembru kako bi dogovorili načine za zaustavljanje zagrevanja planete, prilagođavanje ekstremnijim vremenskim prilikama i plaćanje štete.

Predsednik samita Cop28, Sultan Al Jaber, koji je i šef nacionalne naftne kompanije zemlje, rekao je u intervjuu za Gardijan ovog meseca da je postepeno ukidanje fosilnih goriva „neizbežno i od suštinskog značaja“.

Ketrin Abreu, osnivač kanadske kampanje Destination Zero, rekla je da vlade moraju da shvate da „ova tranzicija od fosilnih goriva nije samo neizbežna, već hitna. To treba planirati, zahteva saradnju; to zahteva obezbeđivanje finansijskih sredstava u obimu koji trenutno nije obezbeđen.”

NultaTačka/TheGuardian

Članak indeksiran 01. 08. 2023 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me