ONO ŠTO SIGURNO NISTE ZNALI: Broj u donjem desnom uglu vaše lične karte otkriva nešto NEVEROVATNO!

Izvor/medij: Prati svoje snove
Ocjena: Klikbejt Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Biometrijska lična karta ne sadrži informaciju o “dvojnicima”

Kad su biometrijske lične karte najavljivane građanima bilo je poznato da će se na njima nalaziti isti podaci koji su se nalazili na papirnim dokumentima.

Međutim, jedan od brojeva koji se nalazi na vašem biometrijskom dokumentu otkriva koliko ima osoba u Srbiji čija lica, sudeći po fotografiji koja je u bazi MUP, imaju slične karakteristike kao vaše lice.

Postoje biometrijske lične karte s čipom i bez njega. Prednja strana obe vrste je ista. Na njoj se nalaze opšte informacije o određenoj osobi: ime i prezime, pol i datum rođenja, broj lične karte, kao i datum izdavanja, odnosno važenja dokumenta.

Tu se nalazi i fotografija pojedinca, potpis, kao i policijska uprava koja ju je izdala.

S druge strane, na poleđini lične karte nalazi se jedinstveni matični broj građana, kao i mesto, odnosno zemlja rođenja. Onima koji imaju ličnu kartu s čipom, adresa stanovanja na poleđini lične karte ne piše, onoj drugoj grupi – piše

Ipak, najzanimljivije podatke kriju poslednja tri reda lične karte.Redovi na dnu služe za mašinsko očitavanje podataka, odnosno za očitavanje putem elektronskog čitača. Ima ih tri i u svakom postoji 30 karaktera, odnosno oznaka.

Na samom početku, ID označava da se radi o ličnoj karti ili na engleskom Identitiy Card. Onda sledi oznaka zemlje koja je izdala dokument – SRB, koju prati broj lične karte. Nakon nje je prva kontrolna oznaka, pa jedinstveni matični broj građana (JMBG).

Dakle, ukoliko želite da znate koliko ljudi liči na vas, samo bacite pogled na poslednju cifru u drugom redu, na poleđini lične karte.

Članak indeksiran 16. 11. 2018 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me