Raskrinkavanje.ba

Mojcelinac → Opasna priča iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici

25.01.2021
Tekst članka

Iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici krije se opasna priča i dugo razrađivan projekat. Prema operativnim saznanjima, u koja je ATV imala uvid, postoji plan pod nazivom "Distrikt Srebrenica".

Taj plan posjeduje i njemačka obavještajna služba BND, a po dostupnim podacima, informacija da se proigrava projekat izdvajanja Srebrenice iz Republike Srpske posjeduju i ruske obavještajne službe.

Projekat je na snazi godinama, prvi pokušaj propao je još 2014. godine za opšte izbore. Drugi, 2016., osujetila je pobjeda srpskog kandidata na izborima u toj opštini. 

Po operativnim saznanjima u koje je ATV imala uvid, ovaj put u ostvarivanju plana da Srebrenica postane Distrikt učesvuje supruga jednog britanskog lorda, inače bošnjačkog porijekla, jedan agent CIA, žena koja je locirana na teritoriji Republike Srpske, jedan bošnjački odbornik inače saradnik Nasera Orića, nažalost određen broj srpskih lokalnih političara, vrh SDA, prije svega lider Bakir Izetbegovic i jedna njemačko-britanska kompanija. 

Baronesa zagovara izgradnju džamije u Potočarima, sredstva daje Vlada Malezije. Agent CIA i bošnjački odbornik uveliko rade na organizaciji prijavljivanja Bošnjaka-birača sa prostora Sarajeva, Tuzle i Srebrenice radi fiktivnih prijava za glasanje. Uloga njemačko-britanske firme i objašnjava cijelu priču. Plan izdvajanja Srebrenice iz Republike Srpske nema veze samo veze sa bošnjačkom nacionanom politikom. Cilj je jedino, i isključivo, ruda. 

Prema operativnim saznanjima projekat "Srebrenica Distrikt" je stvaranje pozicije za zauzimanje šire teritorije Republike Srpske, od Srebrenice preko Kozluka do Foče, tokom rijeke Drine. Taj prostor obiluje rudama željeza, cinka, olova, zlata, srebra, boksita i što je najznačajnije - litijuma. 

Ta ruda je rijetka svuda, a na području Podrinja je ima u izobilju. Jedini stvarni cilj bošnjačkih lidera, zajedno sa strancima, u ovom slučaju uglavnom Britancima jes bogatstvo koje krije zemlja na teritoriji Srebrenice. Usput bi se zadovoljile i nacionalne priče.

Prema dostupnim informacijama, Ćamil Duraković je prvi put naglas izgovorio da se teži izdvajanju Srebrenice iz Srpske 2016-e godine, pred lokalne uzbore, u Lovačkoj kući u jednom srebreničkom selu. Sredinom decembra prošle godine priča je dobila još ozbljniji značaj. Britanski ambasador došao je u srebreničku fabriku "Prevent". Zvanično, potpisan je ugovor o podršci Vlade Velike Britanije određenim projektima. Po operativnim  podacima, sastao se sa Ćamilom Durakovićem i tada je već rečeno da će izbori u Srebrenici biti poništeni. 

Zvanična odluka CIK-a donesena je tek nakon mjesec i više. Ukoliko ne uspije plan izdvajanja na osnovu poništenih izbora, postoji još jedan način koji je u igri - da se na osnovu presuda iz Haga Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću traži izdvajanje ove opštine iz Republike Srpske. Sve to bi, raspolaže se operativnim  podacima, osim enormne finansijske koristi eksploatacijom rude, vratilo politički uticaj SDA.

 

 Ova vijest je vezana za:
http://mojasrpska.info
http://mojabanjaluka.info/
http://mojdoboj.info/
http://mojsrbac.info/
http://mojamodrica.info/
http://mojbrod.info/
http://mojaderventa.info/
http://mojteslic.info/
http://mojprnjavor.info/
http://mojsamac.info/

Članak indeksiran 12.02.2021. Zadnji put osvježen 12.02.2021.

Ocijenjeno u analizi