OPŠTA MOBILIZACIJA?! FINSKA ŠALJE TEŠKO NAORUŽANJE NA GRANICU SA RUSIJOM - Vozovi natovareni tenkovima već su na putu!

Izvor/medij: Mondo.me
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Finski tenkovi na viralnom videu nisu transportovani na granicu s Rusijom, već na vojnu vježbu

Na osnovu video snimaka koji kruže na Telegramu može se zaključiti da je Finska skoro polovinu svojih oklopnih snaga poslala na finsko-rusku granicu.

Ministarstvo odbrane Finske počelo je iznenadno prebacivanje teškog naoružanja ka ruskoj granici. Na ruskim društvenim mrežama pojavili su snimci pokreta finske armije. U pravcu finsko-ruske granice već su upućena dva voza koji su u potpunosti natovareni vojnom opremom.

Na željezničkim platformama - primijećeno je nekoliko desetina tenkova Leopard 2A6, pješadijskih oklopnih vozila i drugih oklopnih vozila. 

Na osnovu video snimaka može se zaključiti da je Finska skoro polovinu svojih oklopnih snaga poslala na finsko-rusku granicu, navodi se na društvenim mrežama. Trenutno nema zvaničnih izjava Finske o razlozima slanja teške tehnike na rusku granicu.

Операция Z: Военкоры Русской Весны

0:51

‼️🇫🇮🇷🇺Финляндия перебрасывает к границе с Россией военную технику

На железнодорожных платформах — несколько десятков танков Leopard, бронемашины пехоты и прочая бронетехника.
t.me/RVvoenkor

t.me/RVvoenkor/10759

392.5Kviewsedited  May 4 at 09:00

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsjednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj "zaštitom ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina". Za to je, prema njegovim riječima, planirano da se izvrši "demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine".

Podsjetimo, od početka ruske invazije na Ukrajinu, Finska i Švedska razmatraju apliciranje za članstvo u NATO savezu, što bi predstavljalo radikalnu promjenu politike za nordijski region.

 

Članak indeksiran 13. 05. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 sedmice
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me