OPŠTA MOBILIZACIJA?! FINSKA ŠALJE TEŠKO NAORUŽANJE NA GRANICU SA RUSIJOM - Vozovi natovareni tenkovima već su na putu!

Izvor/medij: Crni bombarder
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Finski tenkovi na viralnom videu nisu transportovani na granicu s Rusijom, već na vojnu vježbu

Na osnovu video snimaka koji kruže na Telegramu može se zaključiti da je Finska skoro polovinu svojih oklopnih snaga poslala na finsko-rusku granicu.

Ministarstvo odbrane Finske počelo je iznenadno prebacivanje teškog naoružanja ka ruskoj granici. Na ruskim društvenim mrežama pojavili su snimci pokreta finske armije. U pravcu finsko-ruske granice već su upućena dva voza koji su u potpunosti natovareni vojnom opremom.

Na železničkim platformama - primećeno je nekoliko desetina tenkova Leopard 2A6, pešadijskih oklopnih vozila i drugih oklopnih vozila. 

Na osnovu video snimaka može se zaključiti da je Finska skoro polovinu svojih oklopnih snaga poslala na finsko-rusku granicu, navodi se na društvenim mrežama. Trenutno nema zvaničnih izjava Finske o razlozima slanja teške tehnike na rusku granicu.

TELEGRAM 

Операция Z: Военкоры Русской Весны

‼️🇫🇮🇷🇺Финляндия перебрасывает к границе с Россией военную технику На железнодорожных платформах - несколько десятков танков Leopard, бронемашины пехоты и прочая бронетехника. t.me/RVvoenkor

Read this on t.me >

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj "zaštitom ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina". Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši "demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine".

Podsetimo, od početka ruske invazije na Ukrajinu, Finska i Švedska razmatraju apliciranje za članstvo u NATO savezu, što bi predstavljalo radikalnu promenu politike za nordijski region.

(MONDO)

Članak indeksiran 13. 05. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 sedmice
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me