Raskrinkavanje.ba

Dnvijesti → OPŠTI STRAH U REPUBLICI SRPSKOJ: “Biden će ukinuti RS, uvesti nam ekonomske sankcije i….”

10.12.2020
Tekst članka

– Treba mijenjati Ustav BiH, eliminirati stranke i kantone, a političare iz Republike Srpske kazniti zbog zagovaranja secesije. Bošnjaci su jedini čuvar integriteta i suvereniteta BiH, preporuke su međunarodnih lobista novoj američkoj administraciji Joea Bidena, gdje se mogu čuti na sjednici Odbora za vanjske poslove američkog Zastupničkog doma. Srpski dužnosnici odgovaraju: Prema Dodikovom javnom servisu RTRS, puč pod krinkom demokracije stara je priča muslimanskih lobista u Americi.

– Ovaj sustav ne funkcionira i na mnogo načina koči napredak BiH, gdje Republika Srpska blokira odluke u interesu države u korist potrage za širokom autonomijom i razdvajanjem. Eliot Engel, predsjednik Odbora za vanjske poslove, rekao je da tome mora stati na kraj.

– Takva se BiH ne bi temeljila na etničkoj podjeli moći, već na većini građana koji su izabrali svoje predstavnike. Etnički veto i ograničenja, kao i kantoni i stranke, nestat će. Amerikanci i Europljani moraju prihvatiti mogućnost novog građanskog ustava. Trebamo popularan pokret da zaštitimo SAD zajedno s Europljanima – kaže profesor Daniel Serwer.
Dejtonski sporazum više nije pogodan za međunarodnu zajednicu ili građane. Ustav BiH mora se izmijeniti, stranke i kantoni moraju nestati, a Sjedinjene Države moraju pritisnuti Europu da ojača svoje trupe i uputiti ih u Brčko kako bi se spriječilo odcjepljenje Republike Srpske, kažnjavajući sve one koji brane njezinu neovisnost.

Janusz Bugajski vidi opasnost od ruskog utjecaja, posebno kroz Srbiju. Rješenje vidi u članstvu BiH u NATO-u što je prije moguće.

I kaže da su načini za postizanje takvih ciljeva ekonomske sankcije.

– Ekonomski instrumenti su i mrkva i štapići – potičući reforme, jačajući središnju vladu i ubacujući sredstva u institucije i kantone koji ometaju funkcioniranje države, istodobno osiguravajući učinkovitiju lokalnu autonomiju. Analitičar Bugajski vjeruje da separatisti također mogu biti potisnuti i kažnjeni izlaganjem svoje korupcije i ilegalnih veza s ruskim oligarhima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da pokušaji zastrašivanja novog koncepta BiH neće uspjeti – bivši muslimanski lobisti i mrzitelji svih sa srpskim predznakom brane državni udar.

Dodik – Predlažu državni udar kojim bi se promijenio sveukupni ustavni i politički poredak u BiH, a oni koji se tome protive moraju biti zatvoreni, deportirani i eliminirani.
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da ono što je rečeno na američkom Kongresu nema nikakvu težinu, jer ista grupa ljudi već godinama brani neustavnu i nedejtonsku BiH.

Cvijanović – Oni vrlo dobro znaju kako BiH može funkcionirati, ali ustrajno je stavljaju pod krinku centralizirane, centralizirane i unitarne građanske države i znaju da to nije formula za uspjeh.

Članak indeksiran 24.12.2020. Zadnji put osvježen 24.12.2020.

Ocijenjeno u analizi