Orban prvi put nagovestio izlazak Mađarske iz EU

Izvor/medij: BIZLife
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Orban nije tražio da Mađarska napusti Evropsku uniju

Mađarski premijer Viktor Orban nagovestio je mogućnost da njegova zemlja napusti Evropsku uniju, što je prvi put da je pomenuo takav ishod, prenosi RSE na engleskom jeziku.

Govoreći u godišnjem obraćanju koje je ove godine označilo početak njegove kampanje za parlamentarne izbore u Mađarskoj zakazane za 3. april, Orban je rekao da EU vodi “sveti rat, džihad” pod sloganom vladavine prava.

Orban je u prošlosti više puta napadao, kako ih naziva, “birokrate u Briselu”, ali se uzdržavao od pretnje da će otići.

Govorio je samo nekoliko dana pre nego što bi Evropski sud pravde (ECJ) sa sedištem u Luksemburgu trebalo da donese odluku o novom mehanizmu koji bi povezivao raspodelu sredstava EU sa poštovanjem vladavine prava u zemljama članicama.

Mađarska i Poljska podnele su žalbu protiv mehanizma usvojenog u decembru 2020. kojim bi zemlje koje krše principe vladavine prava bile odsečene od sredstava iz zajedničkog budžeta EU. ESP bi svoju odluku trebalo da donese 16. februara.

Organi EU i organizacije za ljudska prava optužuju Orbana, koji je na čelu Mađarske od 2010. godine, za napad na demokratiju i vladavinu prava.

Orban je osudio optužbe, rekavši da je “za njih vladavina prava sredstvo kojim žele da nas umese u nešto što liči na njih”.

Međutim, rekao je Orban, Mađarska je želela da zadrži EU na okupu “uprkos rastućoj kulturnoj otuđenosti”. Zbog toga je Budimpešta u više navrata davala “ponude tolerancije” Briselu.

Oko 80 odsto Mađara je za članstvo svoje zemlje u 27-članom bloku.

Orban se prvi put suočava sa ujedinjenom opozicijom na predstojećim izborima, a istraživanja javnog mnjenja predviđaju tesnu trku.

Članak indeksiran 25. 02. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me