ORBAN TRAŽI DA MAĐARSKA NAPUSTI EVROPSKU UNIJU: EU VODI SVETI RAT, DŽIHAD

Izvor/medij: Hayat
Ocjena: Klikbejt Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrinkano u: Orban nije tražio da Mađarska napusti Evropsku uniju

Mađarski premijer Viktor Orban nagovijestio je mogućnost da njegova zemlja napusti Evropsku uniju, što je prvi put da je pomenuo takav ishod, prenosi RSE na engleskom jeziku.

Govoreći u godišnjem obraćanju koje je ove godine označilo početak njegove kampanje za parlamentarne izbore u Mađarskoj zakazane za 3. april, Orban je rekao da EU vodi “sveti rat, džihad” pod sloganom vladavine prava.

Istovremeno, Orban je svojim pristalicama u Budimpešti 12. februara poručio da EU treba da pokaže “toleranciju” prema Mađarskoj. U suprotnom, rekao je Orban, ne bi bilo moguće nastaviti zajedničkim putem.

Orban je u prošlosti više puta napadao, kako ih naziva, “birokrate u Briselu”, ali se uzdržavao od prijetnje da će otići.

Govorio je samo nekoliko dana prije nego što bi Evropski sud pravde (ECJ) sa sjedištem u Luksemburgu trebalo da donese odluku o novom mehanizmu koji bi povezivao raspodjelu sredstava EU sa poštovanjem vladavine prava u zemljama članicama.

Mađarska i Poljska podnijele su žalbu protiv mehanizma usvojenog u decembru 2020. kojim bi zemlje koje krše principe vladavine prava bile odsječene od sredstava iz zajedničkog budžeta EU. ESP bi svoju odluku trebalo da donese 16. februara.
 

Organi EU i organizacije za ljudska prava optužuju Orbana, koji je na čelu Mađarske od 2010. godine, za napad na demokratiju i vladavinu prava.

Orban je osudio optužbe, rekavši:

  • Za njih je vladavina prava sredstvo kojim žele da nas umijese u nešto što liči na njih.

Međutim, rekao je Orban, Mađarska je željela da zadrži EU na okupu “uprkos rastućoj kulturnoj otuđenosti”.

Zbog toga je Budimpešta u više navrata davala “ponude tolerancije” Briselu, rekao je on.

  • Ne postoji drugo rješenje, samo tolerancija. Samo tako možemo da pronađemo zajednički put – nastavio je Orban.

Oko 80 posto Mađara je za članstvo svoje zemlje u 27-članom bloku.

Orban se prvi put suočava sa ujedinjenom opozicijom na predstojećim izborima, a istraživanja javnog mnijenja predviđaju tijesnu utrku.

Članak indeksiran 25. 02. 2022 Zadnji put osvježen prije 11 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me