Raskrinkavanje.ba

TV K3 → Ostojić: BiH ima šansu da opstane jedino na principima Dejtonskog sporazuma

19.11.2023
Tekst članka

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić smatra da BiH ima šanse da opstane jedino na principima izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma jer bilo kakav pokušaj drugačijeg uređenja vodi Republiku Srpsku u samostalnost.

– Republika Srpska i srpski narod mogu prihvatiti jedino takvu BiH, a bilo kakav pokušaj drugačijeg uređenja Republici Srpskoj ne ostavlja drugu alternativu osim puta u njenu samostalnost – rekao je Ostojić Srni.

On je napomenuo da je vrijeme pokazalo da jedino Republika Srpska i srpski narod štite Dejtonski mirovni sporazum, a da ga oni, koji su njegov navodni garant, urušavaju.

– Ako bi neko trebalo da odgovara za nepoštovanje i kršenje Dejtonskog sporazuma, onda su to sigurno njegovi tvorci i moćne zapadne zemnje koji su garanti tog sporazuma – ocijenio je Ostojić.

Ostojić je podsjetio da je Dejtonski sporazum zaustavio krvavi građanski rat na teritoriji nekadašnje Socijalističke BiH, donio mir i stvorio formalno-pravni okvir buduće državne zajednice BiH sastavljene od dva entiteta Republike Srpske, FBiH i tri konstitutivna naroda, Srba, Hrvata i Bošnjaka.

– Period od zaključenja Dejtonskog sporazuma do danas pokazuje cinizam međunarodne zajednice koja, umjesto da čuva ovaj sporazum, kao njegov garant, ona ga skrnavi i uništava isključivo na štetu srpskog naroda i Republike Srpske – ukazuje Ostojić.

Prema njegovim riječima, to u najvećoj meri radi preko institucije visokog predstavnika koji nameće odluke, donosi zakonska rješenja i kažnjava legalno izabrane političke predstavnike srpskog naroda, kao i Ustavnog Suda BiH u kojem se i dalje nalaze strane sudije, a koji je do danas donio niz odluka na štetu srpskog naroda i Republike Srpske.

– Ovakvim postupcima crpe se izvorne nadležnosti Republike Srpske i prenose na nivo BiH pod izgovorom stvaranja funkcionalne BiH. U stvari, radi se o stvaranju unitarne BiH koja je i bila ratni cilj muslimana, sada Bošnjaka, na šta srpski narod nikada neće pristati – istakao je Ostojić.

On je rekao da je praksa pokazala upravo suprotno, što više zajedničkih nadležnosti, to manje funkcionalnosti BiH, što više unitarizma, to manje šanse za mir i opstanak BiH.

Ostojić je naveo da se postavlja pitanje da li je navodnim čuvarima Dejtona uopšte stalo do mira na ovim prostorima, do funkcionalnosti i uopšte opstanka BiH kao državne zajednice sa dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda.

U utorak, 21. novembra, navršava se 28 godina od kada je u američkoj bazi “Rajt Peterson” u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

RTRS (Foto: arhiva)

Članak indeksiran 29.11.2023. Zadnji put osvježen 29.11.2023.

Ocijenjeno u analizi