Osuđen za svirepa ubistva Srba tokom rata, a sada se baškari u DIREKTORSKOJ FOTELJI u Sarajevu

Izvor/medij: Informer
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Zornića nije osudio haški tribunal

Zornić je bio ratni komandant tzv. Armije BiH, koga je haški tribunal osudio na zatvorsku kaznu zbog organizovanja ubistva civila hrvatske i srpske nacionalnosti.

Enver Zornić, osuđenik za ratni zločin, postavljen je početkom septembra za direktora Javnog preduzeća Toplane u Sarajevu.

Zornić je bio ratni komandant tzv. Armije BiH, koga je haški tribunal osudio na zatvorsku kaznu zbog organizovanja ubistva civila hrvatske i srpske nacionalnosti, objavio je sarajevski portal Žurnal.

Presudom Okružnog vojnog suda u Sarajevu iz avgusta 1993. Zornić i još šestorica pripadnika Armije BiH proglašeni su krivim za ubistva i pljačku civila koji su živeli u gradu koji je tada bio pod opsadom srpskih snaga i zajedno osuđeni na više od 54 godine zatvora.

Zornić je osuđen na deset godina i dva meseca zatvora, a sud je procenio da su on i još šestorica njegovih saboraca odgovorni za ciljana ubistva većeg broja civila, uključujući Josipa Gogalu koji je 1992. bio direktor Republičke uprave za prihode i proračun te član HDZ BiH.

U sudskoj presudi navedeno je da su Zornić i ostali proglašeni krivim i za brutalno ubistvo Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tela zapalili nakon što su ih likvidirali.

Važeći zakoni u Bosni i Hercegovini ne predviđaju nikakva ograničenja za osobe pravosnažo osuđene zbog ratnih zločina nakon što izdrže kaznu.
 

Članak indeksiran 04. 10. 2019 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me