Osuđen za svirepa ubistva Srba tokom rata, a sada se baškari u DIREKTORSKOJ FOTELJI u Sarajevu

Izvor/medij: Informer
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Zornića nije osudio haški tribunal

Zornić je bio ratni komandant tzv. Armije BiH, koga je haški tribunal osudio na zatvorsku kaznu zbog organizovanja ubistva civila hrvatske i srpske nacionalnosti.

Enver Zornić, osuđenik za ratni zločin, postavljen je početkom septembra za direktora Javnog preduzeća Toplane u Sarajevu.

Zornić je bio ratni komandant tzv. Armije BiH, koga je haški tribunal osudio na zatvorsku kaznu zbog organizovanja ubistva civila hrvatske i srpske nacionalnosti, objavio je sarajevski portal Žurnal.

Presudom Okružnog vojnog suda u Sarajevu iz avgusta 1993. Zornić i još šestorica pripadnika Armije BiH proglašeni su krivim za ubistva i pljačku civila koji su živeli u gradu koji je tada bio pod opsadom srpskih snaga i zajedno osuđeni na više od 54 godine zatvora.

Zornić je osuđen na deset godina i dva meseca zatvora, a sud je procenio da su on i još šestorica njegovih saboraca odgovorni za ciljana ubistva većeg broja civila, uključujući Josipa Gogalu koji je 1992. bio direktor Republičke uprave za prihode i proračun te član HDZ BiH.

U sudskoj presudi navedeno je da su Zornić i ostali proglašeni krivim i za brutalno ubistvo Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tela zapalili nakon što su ih likvidirali.

Važeći zakoni u Bosni i Hercegovini ne predviđaju nikakva ograničenja za osobe pravosnažo osuđene zbog ratnih zločina nakon što izdrže kaznu.
 

Članak indeksiran 04. 10. 2019 Zadnji put osvježen prije 10 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me