Osuđenik za ratni zločin nad srpskim i hrvatskim civilima postavljen za direktora Toplane u Sarajevu

Izvor/medij: Blic
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Zornića nije osudio haški tribunal

Enver Zornić, osuđen za ratni zločin, postavljen je početkom septembra za direktora Javnog preduzeća Toplane u Sarajevu. Odluku o postavljanju Zornića donela je vlada kantona Sarajevo.

– Nadzorni odbor KJKP ‘Toplane – Sarajevo’ d.o.o. je na sednici imenovao Envera Zornića na mandatni period od četiri godine. Enver Zornić je u prethodna 3 meseca obavljao funkciju vršioca dužnosti Direktora Toplana Sarajevo – navodi se na sajtu Toplana Sarajevo.

Zornić, kojeg je na poziciju direktora navodno predložio SDP BiH, bio je ratni komandant Armije RBiH, a osuđen je na zatvorsku kaznu zbog organizovanja ubistva civila hrvatske i srpske nacionalnosti.

Zornić je bio osuđen na deset godina i dva meseca zatvora.

Predsednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić rekao je kako je oduvek bilo jasno da SDP BiH ima odnos nulte tolerancije prema osobama osuđenim za ratne zločine.

– Nemam nikakve dileme i o tome sam često govorio da svako od nas nosi odgovornost za svoje postupke, ali da kao javne ličnosti moramo voditi računa da čuvajući svoj obraz čuvamo i obraz i ugled SDP. Znao sam da je Enver Zornić kao i brojni drugi bio pripadnik Armije BiH, da je bio i jedan od komandanata, ali za konkretne stvari koje mu se stavljaju na teret nisam znao – kazao je Nikšić.

    Članak indeksiran 04. 10. 2019 Zadnji put osvježen prije 7 mjeseci
    Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me