Raskrinkavanje.ba

Novosti → OTKRIVAMO intrigantne detalje slučaja Štajnfeld – Lečić

06.06.2021
Tekst članka

IZJAVE Merime Isaković za Nedeljnik 26. maja i u emisiji „Tačno u podne“ za Mikser Festival 28. maja, izazvale su lavinu reakcija medija i javnosti, a ekipu novinara "Večernjih novosti" pokrenule su na istraživanje i analizu.

Merima Isaković: Danijela je odmah prijavila silovanje Viktimološkom centru u Beogradu.

Danijela Štajnfeld: Nisam se usudila da prijavim silovanje. Nikome nisam smela da kažem šta mi se desilo.

Merima je iznela je u javnost informaciju da je Danijela prijavila slučaj Viktimološkom centru u Beogradu, nekoliko dana posle silovanja, kao i da su psiholozi iz tog centra dali izjavu u policiji u toku predistražnog postupka i potvrdili da je Danijela prijavila zločin.

Iako ni jedna strana u predistražnom postpuku ne bi smela da dođe do stogo poverljivih informacija o sadržaju izjava svedoka, Merima je ipak objasnila kako je do ovih saznanja došla iz razgovora sa Danijelom.

S druge strane, Danijela Štajnfeld je, u svim svojim intervjuima prošle i ove godine, tvrdila da nije prijavila silovanje, da nije smela nikome da kaže šta joj se desilo, da se poveravala samo svom laptopu, kao i da je o silovanju prvi put progovorila tek u Americi, kontaktirajući telefonom SOS cenar za anonimnu pomoć.

Nameću nam se pitanja:

  • Kako Merima zna šta su svedoci izjavili u policiji?
  • Kome da verujemo, Merimi ili Danijeli?

 

Insajder 22. mart 2021.
Danijela Štajnfeld:
„Mene je silovao moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić. To se desilo 7. maja 2012. godine.“...
LINK TC 00’ 15“ – 00’ 26“
https://insajder.net/sr/sajt/tema/23273/
„Koliko god da bih volela da sam prijavila to odmah istog jutra, ja ne mogu da zamislim scenario u kom bi se meni verovalo, u kom bih mogla da zadržim svoju poziciju u pozorištu, svoju sigurnost, svoju privatnost, da budem zaštićena od države. Mislim da bi moj život jednostavno pao u vodu“.

LINK TC 03’ 31“ – 04’ 03“

https://insajder.net/sr/sajt/tema/23273/

TV Sarajevo 16. avgust 2020.
Danijela Štajnfeld:
„Ja nisam smela, nisam se usudila bilo kome da kažem šta se meni desilo, u danima posle mog seksualnog zlostavljanja“... „Ako bilo kome kažem, posledice toga, ako ja to prijavim, će možda biti mnogo gore za mene, moju bezbednost, porodicu i za moju opšte čitavu dalju budućnost i ja sam se poveravala svom laptopu“...
LINK TC 08’ 28“ – 09’ 14“

 

Danas 22. septembar 2020.

Danijela Štajnfeld:
“Kad sam otišla u Ameriku, bila sam u fazonu – niko ne mora to da zna, zašto bih ja o tome razgovarala. To je moja prošlost”…
“Kad sam bila u metrou, buka, svi ti ljudi oko mene, odjedanput nisam mogla da dišem. Tad sam baš imala strašan napad panike”... Tad sam prvi put shvatila da moram s nekim da razgovaram. Poslala sam poruku na SOS telefon za anonimnu pomoć. S druge strane sam čula muški glas. Počela sam da pričam šta mi se desilo, normalnim tonom, kao vama sada“.

Foto: Printskrin

Nedeljnik 26. maj 2021.

Merima Isaković:

“Nekoliko dana posle silovanja Danijela je pozvala Viktimološki centar u Beogradu i razgovarala je sa dvojicom psihologa o tome šta joj se desilo. Oni su u toku istrage dali izjavu u policiji i potvrdili da je Danijela još tada praktično prijavila zločin. Plašila se da im kaže ime, jer se bojala da bi onda oni imali zakonsku obavezu da ime počinioca prijave policiji, čime bi njena privatnost i bezbednost bile ugrožene. Pozvala je psihologe na predstavu u kojoj je između ostalih glumaca igrala i sa Lečićem. Tada im je rekla da ju je jedan od glumaca kojeg će videti na sceni silovao. Posle predstave psiholozi su joj potvrdili mejlom: znamo ko je.”

Foto: Printskrin

Ko govori istinu, Merima ili Danijela?

Sa ciljem da dođemo do odgovora, kog nema u medijskom materijalu, otišli smo još dalje u istraživanju i došli do neočekivanih podataka. Kako redakcija Novosti nezvanično saznaje:

Danijela ipak prijavila silovanje 8. maja 2012.

Opis silovatelja u prijavi nema dodirnih tačaka sa Lečićem.

Podaci do kojih smo došli ukazuju nam da Danijela jeste prijavila slučaj silovanja centru za zaštitu žrtava, 8. maja 2012. godine, što znači dan posle samog događaja, ali i to da opis počionica nikako i ni po čemu ne odgovara opisu Branislava Lečića, kao ni bilo koga iz filmske industrije. Nemamo podatke da li policija poseduje dokaze i izjave svedoka.

Istraživanjem i medijskom analizom slučaja silovanja glumice Danijele Štajnfeld, došli smo do niza oprečnosti, neslaganja i nelogičnosti, počev od mesta na kom se silovanje odigralo:

Gde je silovana Danijela Štajnfeld, u automobilu ili u kući?

Danijela 2020: Silovao me je u autu.

Danijela 2021: Silovao me je u kući.

U eksluzivnoj ispovesti za Insajder, kao i u kasnijim intervjuima, Danijela je izjavila da ju je Lečić silovao u njoj nepoznatom prostoru, u kući na periferiji Beograda. Međutim, u septembru prošle godine, Danijela je izjavila da je silovana u automobilu.

Informer 10. septembar 2020.

Danijela Štajnfeld:
„Povezao me je kolima i silovao me je u autu. Nisam mislila da bi to ikada moglo da se desi meni, posebno ne od strane čoveka kome sam verovala. On je za mene bio autoritet u poslu kojim sam se bavila. Zato što je stariji od mene i na višoj poziciji u profesiji, ponašao se kao da ima pravo nad mojim telom.“

SCREEN SHOT: INFORMER 10.09.

Foto: Printskrin

Obavili smo detaljnu medijsku analizu kompletnog dostupnog materijala o slučaju silovanja Danijele Štajnfeld, koji mediji i javnost prate još od avgusta prošle godine. Danijela je javno otkrila identitet navodnog počinioca, Branislava Lečića, tek 22. marta ove godine.

Prelistavanjem medijskih objava, dolazimo do zaključka:

Danijelin opis silovatelja u medijima prošle godine, ne upućuje na Lečića.

Avgust 2020: Danijela izjavila da ju je silovao kolega koji je moćan i uticajan u filmskoj industriji, koji je u njihovoj profesiji na višoj poziciji od nje.

Mart 2021: Danijela izjavila da ju je silovao Branislav Lečić.

Mnongi mediji su, tokom avgusta i septembra, pokušavali da dođu do odgovora na pitanje: Ko je sprski producent silovatelj?

Jedna od reakcija kolega glumaca bila je upravo Lečićeva: „Danijela treba odmah da prijavi slučaj i kaže ime počinionca“. Posmatrano iz današnje perspektive, da li bi krivac to rekao? Možda i bi, ali pitamo se zašto bi to izjavio ako je imao i najmanju sumnju da je baš on taj?

Pojedini mediji su, posle prikazivanja dokumentarca u Sarajevu i na Paliću, zaključili da Danijelin opis silovatelja u samom filmu, ali i u izjavama za medije, navodi na zaključak da je reč o producentu ili možda čak reditelju, jer ga je Danijela opisivala kao uticajnog i moćnog u sferi filmske industrije, kao čoveka koji je u njihovoj profesiji visoko pozicioniran, po hijerarhiji iznad nje i koji se zbog toga ponašao kao da ima pravo na njeno telo.
Jasno je zašto su tada mediji pomislili da je u pitanju producent ili reditelj, ali njie jasno kako je došlo do ovakve promene? Branislav Lečić nije filmski producent niti filmski reditelj, niti je na višoj poziciji od Danijele Štajnfeld u glumačkoj profesiji. Nije nam poznato ni da je moćan ili uticajan u filmskom svetu. Prolazeći redom kroz celu arhivu Danijelinih izjava, stičemo utisak da je došlo do vrlo elegantnog prebacivanja sa „moćan i uticajan u filmskoj industiji“ iz prošle godine, na „moćan i uticajan na društveno - političkoj sceni“ iz ove godine.
Ne možemo da se ne zapitamo: Kakvu političku moć ima Branislav Lečić? Posebno od 2012. godine, kada se navodno desilo silovanje, pa do danas. Ovo nije tema, već samo detalj koji podstiče na razmišljanje, zavisno, ali i nezavisno od slučaja Štajnfeld – Lečić.

Tragom materijala koje je javnosti priredila Merima Isaković, dolazimo do još nekih neobičnih detalja i otkrića u medijskoj analizi ovog slučaja.

Merima: Svi advokati su mislili da je Danijelu silovao Bjela.

Merima Isaković je ispričala kako je Danijela pokušavala da nađe advokata za pravnu pomoć, kada se vratila u Srbiju da se suoči sa Lečićem.

Kaže da je ovo saznala od Danijele, ali i još nekih devojaka, s kojima je u kontaktu. Objašnjava kako su svi advokati, koje je Danijela tada kontaktirala za pomoć, mislii da je u pitanju Dragan Bjelogrlić, pa da su bili spremni da joj pomognu, ali kad su shvatili da je u pitanju Branislav Lečić, onda su je svi odbili.

LINK TC 16’ 38“ – 18’ 08“ 

 


Pitamo se: Kako je moguće da su svi advokati, koje Merima spominje i kritikuje, tada odbili slučaj zato što je u pitanju Lečić, a nije Bjelogrlić? Zašto bi svi bili spremni da „unište“ Bjelogrlića, a „zaštite“ Lečića, kako implicira Merima Isaković?

Na ovu Meriminu izjavu, bilo je mnogo komentara na internetu, između ostalih:

Otkud sada Bjela u ovoj priči? Zašto su svi mislili da je Bjela?

Prošlog leta, kada je počela priča o silovanju glumice Štajnfeld, mnogi mediji su podsećali javnost da je Danijela, kada je imala 21 godinu, igrala u filmu „Ivkova slava“ iz 2005. godine, čiji je producent Dragan Bjelogrlić. Istovremeno, mediji su pisali da je Danijela imala 21 godinu kada je doživela silovanje od strane moćnika iz filmske industrije.

S jedne strane, Bjela odgovara Danijelinom prvobitnom opisu, iako nije jedini koji odgovara. S druge strane, Danjiela je nekoliko godina posle ovog filma ponovo sarađivala sa Bjelom, na seriji „Vratiće se rode“, pa se pitamo da li bi ponovo sarađivala sa nekim ko joj je naudio i koga se je toliko plašila.


Detaljnom analizom materijala, pojavljuje se nova dilema:

  • Koliko je godina imala Danijela kada je silovana?
  • 21 (2005. godine) ili 28 (2012. godine)?

 

Avgust 2020: Danijela u filmu otkrila da je silovana kada je imala 21 godinu.
Mart 2021: Danijela izjavila da je silovana u maju 2012. godine.

Danijela Štajnfeld rođena je 1984. godine u Ruskom Krsturu.
Kako se pojavljuje razlika od 7 godina i zašto?

Skoro svi mediji, posle svetske premijere filma u Sarajevu, u prikazima filma i prenošenju objava, istakli su da je Danijela upravo u filmu otkrila kako je bila žrtva silovanja kada je imala 21 godinu. Isti podatak koristi se i u najavama dokumentarca za Palićki festival, kao u i recenzijama filma posle prikazivanja.

Danijela nikada nije demantovala medijske prikaze filma sa podatkom da je silovana kada je imala 21 godinu.


Nova S portal 25. avgust 2020.

Foto: Printskrin

 

Grad Subotica 19. septembar 2020.

Foto: Printskrin

 


Od 22. marta ove godine, mediji prenose kako je Danijela silovana 2012. godine, kada je imala 28 godina, pri čemu istovremeno podsećaju da je glumica u filmu izjavila kako je silovana kada je imala 21 godinu, bez ikakvog komentara ili osvrta na dva različita podatka.

Nova S 23. mart 2021. (dva dela istog članka)
 

Foto: Printskrin

Foto: Printskrin

 Analizom objava na temu kada je Danijela doživela silovanje, pronašli smo zanimljivost:

Insajder izbrisao iz originalnog teksta da je Danijela silovana kada je imala 21 godinu

Uz objavu audio-snimka razgovora između Lečića i Štajnfeldove, na portalu Insajdera
22. marta, u pratećem tekstu autor podseća čitaoce na dokumentarni film u kom je glumica izjavila da je silovana kada je imala 21 godinu. Insajder u istom tom originalnom tekstu briše podatak „kada je imala 21“ i greškom ostavlja „godinu“. Upravo nas je ova reč, koja je očigledan višak, podstakla da pronađemo kako je izgledao izvorno objavljeni tekst. Pronašli smo ga i ustanovili da je brisanje obavljeno dan posle objave, dakle 23. marta.

Insajder 22. mart 2021. (originalni tekst)
 

Foto: Printskrin

 


LINK https://web.archive.org/web/20210323095304/https://insajder.net/sr/sajt/tema/23269/Ekskluzivno-Snimak-razgovora-glumice-Danijele-%C5%A0tajnfeld-i-Branislava-Le%C4%8Di%C4%87a-koji-je-dostavljen-tu%C5%BEila%C5%A1tvu-(AUDIO).htm

Insajder trenutna verzija (prepravljeni tekst)
 

Foto: Printskrin

 


LINK
https://insajder.net/sr/sajt/tema/23269/Ekskluzivno-Snimak-razgovora-glumice-Danijele-%C5%A0tajnfeld-i-Branislava-Le%C4%8Di%C4%87a-koji-je-dostavljen-tu%C5%BEila%C5%A1tvu-(AUDIO).ht

Da rezimiramo: Većina medijskih prikaza filma „Zaceli me“ posle festivala u Sarajevu i Paliću, u avgustu i septembru prošle godine, sadrži podatak da je Danijela u filmu rekla kako je bila žrtva silovanja kada je imala 21 godinu. Danijela ni prošle ni ove godine nije demantovala ovaj podatak. Na ovaj detalj se nije osvrnula čak ni nakon što je objavila da joj se silovanje desilo 2012. godine, kada je imala 28.

Da dodamo: Ni jedan medijski prikaz filma „Zaceli me“ posle Martovskog Festivala u Beogradu, u aprilu ove godine, ne sadrži podatak da je Danijela u filmu rekla da se silovanje dogodilo kada je imala 21 godinu, pa čak ni da je spomenula koliko je godina imala tada ili koje je godine bila silovana.

Da se zapitamo: Da li je moguće da je materijal filma „Zaceli me“ promenjen od avgusta do marta?

Posle svega ovoga, možemo da izvedemo razne zaključke, ali i da nastavimo da se pitamo.

Redakcija Večernjih Novosti nastaviće da traga za odgovorima.

Članak indeksiran 29.06.2021. Zadnji put osvježen 29.06.2021.

Ocijenjeno u analizi