OTKRIVAMO! VAŽNE OZNAKE NA MALIM NALEPNICAMA: Čitajte brojeve na voću, ONI OTKRIVAJU SVE O NJEMU!

Izvor/medij: Informer
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrinkano u: Šta znače brojevi na naljepnicama koje se stavljaju na voće i povrće?

PLU kodovi skriveni na stikerima zalepljenim na bananama, limunu, jabukama otkrivaju da li su plodovi odgajani organski, pomoću pesticida ili su genetski modifikovani

 

 

Komadi voća koje kupujete u marketima neretko na sebi imaju nalepnicu na kojoj su između ostalog ispisani brojevi, uglavnom sastavljeni od četiri ili pet cifara. Međutim, verovatno niste ni pomislili da oni upravo označavaju šta kupujete, odnosno poreklo proizvoda. Tako nije isto ako, na primer, jabuka ima četvorocifrenu oznaku koja počinje sa 3 i 4 u odnosu na onu koja počinje cifrom 8. Takođe, razlika je velika i ako taj kod sadrži četiri cifre u odnosu na onaj petocifreni.


SKANDAL! BEOGRAĐANKA KUPILA HRANU ZA SVOJU BEBU i u kašici "juvitana" pronašla buđ!

Velika je razlika ako kod na voću sadrži četiri ili pet cifara

Čitajući ovaj takozvani PLU kod možete saznati da li je plod genetski modifikovan, organski gajen ili proizvedeni uz hemijska đubriva. Ako kupujete voće bez nalepnice, na sebe preuzimate odgovornost šta jedete, a mi vam predstavljamo značenje kodova na onima koji su označeni.


EVO KAKO VARA KOMPANIJA "DROGA KOLINSKA"! Lažne mame preporučuju ŠTETNE PAŠTETE!

Inače, PLU kodovi uvedeni su još 1990. godine, i osim toga što ukazuju na način gajenja, u ovom slučaju voća, predstavljaju i identifikacioni broj proizvoda, a često su ujedno i bar-kod koji sadrži cenu. Uvela ga je Međunarodna federacija za standarde proizvodnje. Danas je prisutan na više od 1.400 vrsta proizvoda. Iako je ovaj sistem kodiranja pokrenut u Americi, vremenom se odomaćio i na Novom Zelandu i u većini evropskih zemalja. Ovakav način kodiranja nije propisan zakonima već je dobrovoljan.

Shutterstock

1. Tretirano pesticidima

Ukoliko voće ima četvorocifrenu brojčanu oznaku koja počinje sa 3 ili 4, velika je verovatnoća da su prilikom uzgoja korišćeni pesticidi. Ovakvo voće proizvedeno je u skladu sa standardima iz prošlog veka, pa stručnjaci preporučuju da ga izbegavate. Tako su banane ili jabuke gajene pomoću pesticida označene šifrom 4011.

2. Genetski modifikovano

Genetski modifikovano voće lako ćete prepoznati jer ono na sebi nosi petocifrenu oznaku koja započinje brojem 8. Ukoliko niste poklonik genetički modifikovane hrane ili se dvoumite o dugoročnom učinku takve proizvodnje, onda ovu jabuku, bananu ili pomorandžu izbegavajte. Ipak, uvođenje ove vrste oznake za GMO voće nije dalo rezultate kako je bilo očekivano. Jer, ovi kodovi nisu obavezni, te su ih uzgajivači i prodavci genetski modifikovanog voća vešto izbegavali. Genetski proizvedena (GE ili GMO) banane ili jabuke biće 84011.


3. Organski uzgojena voćka

Brojka 9 na petocifrenoj brojčanoj oznaci sugeriše da je plod nastao u organskom uzgoju, na tradicionalan način, bez pesticida i veštačkih đubriva, odnosno upotrebom stajskog đubriva. Organske banane će biti sa nalepnicom na kojoj je odštampan broj 94011.

Članak indeksiran 07. 03. 2023 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me