Otkrivena dugo skrivena tajna: Srpski vojnici dobili mentalni rat protiv NATO

Izvor/medij: Republika.rs
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Avion “Commando Solo” ne može da “kontroliše moždane talase” kako tvrdi Nestorović

Nije tajna da su brojni dokumenti i nacrti Nikole Tesle posle njegove smrti 7. januara 1943. završili u rukama FBI. Dostignuća čuvenog srpskog naučnika Amerikanci su iskoristili za unapređenje sopstvenog naoružanja. Manipulišući sa niskofrekventnim radio-talasima stvorili su avion komando solo (ec-130e), koji je dejstvovao i na položaje srpske vojske tokom bombardovanja SRJ 1999. godine.

To je potvrdio i CNN još pre 21 godinu, kada su govorili da ovi avioni poleću iz tajne baze u Italiji sa ciljem da emitovanjem propagandnih programa Radio Slobodne Evrope i Glasa Amerike direktno utiču na srpsku javnost i tako smanje uticaj tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića, koji je, navodno, imao strogu kontrolu nad srpskih medijima.

Tanjug/AP

Čvrsto na braniku - generali Pavković i Lazarević na Kosovu

Međutim, ovo nije bio jedini zadatak ovih aviona. Naime, pomoću specijalnih antena na repu i trupu aviona emitovani su niskofrekventni radio-talasi sa ciljem da direktno utiču na svet srpskih vojnika na položajima i kod njih izazovu depresiju, apatičnost, bezvoljnost i strah kako bi jednostavno odbacili oružje i napustili položaje. Ali, kako su priznali stariji narednik Merlin Halderman i poručnik Majkl Hekman, "rezultati u ratu protiv Jugoslavije bili su slabi, skoro mizerni i da to ipak nisu očekivali".

Poletali iz Italije i Tuzle

Avion ec-130e, poznat i pod imenom komando solo, je modifikovani c-130 hercules avion kom su dodate spoljne antene, dve HF radio-sonde, prema vrhovima oba krila i tri antene u obliku pečurke na vrhu letelice, uz brojne antene na stomaku. Deo su 193. eskadrile Vazdušne nacionalne garde sa sedištem u Harisburgu u Pensilvaniji, a izleću iz tajne NATO baze u Italiji. Posadu aviona čini stručnjak za medijski rat, pet operatera, uz petoro članova posade samog aviona. Za potrebe propagandno-psiholoških delovanja na Balkanu deo eskadrile bio je raspoređen i u Bosni na aerodromu Tuzla od avgusta 1997.

Prvo, eksperimentalno dejstvo ovih aviona zabeleženo je tokom napada na Irak 1990, potom su dejstvovali u BiH, ali i tokom bombardovanja SRJ.

- Šta ćete, ni mi nismo svemogući - dodao je stariji narednik Tim Grajner iz iste jedinice.

Za ova dejstva američke avijacije znala je i srpska vojska. Kako za Srpski telegraf otkriva general Vladimir Lazarević, komandant prištinskog korpusa u vreme NATO agresije, naši vojnici su se uspešno suprotstavili i ovoj vrsti napada.

Američki narednik Tim Grajner: Naši rezultati su bili mizerni

- Od počeka smo bili svesni da se protiv naše vojske i naroda, osim bombardovanja, vodi i neokortički rat. Prema izveštajima koje sam dobijao sa terena, dešavalo se da avioni nadleću naše položaje, posebno u pograničnom području, ne bacaju bombe, već emituju niskofrekventne radio-talase koji utiču na nervni sistem čoveka. Tokom tih dejstava, među pojedinim vojnicima je primećen poremećaj ponašanja, nekontrolisani pokreti, apatija, bezvoljnost... Sve to traje dok avioni nadleću, čim se vrate u bazu, dejstvo prestaje - ispričao je general Lazarević.

Gusari u etru

Međunarodni propisi o radio-difuziji i frekvencijama ne brinu pripadnike 193. eskadrile. Oni su iznad toga jer lete na od devet do deset kilometara visine, odakle emituju niskofrekventne radio-talase i suptilne poruke. Kako ne podležu propisima, prozvani su gusarima u etru.

Istakao je da su u pitanju bili samo sporadični slučajevi među srpskim vojnicima.

- Avioni su leteli u formacijama, a kako mi nismo imali sredstva za odbranu, savetovali smo da se, ukoliko je moguće, vojnici sklone u zaklon od čvrstog materijala kako bi se ublažilo dejstvo ovih talasa. Moral naše vojske je bio na visokom nivou, ništa nije moglo da nas pokoleba jer smo znali da stojimo na braniku otadžbine i to je bilo jače od svega, pa i dejstava ovih aviona - zaključuje general Lazarević.

ČINJENICE:

* Komando solo je modifikovani c-130 hercules avion namenjen neokortičkom ratovanju

* Nadleću određeno područje u formacijama i emituju niskofrekventne radio-talase koji utiču na nervni sistem čoveka

* Cilj je izazvati poremećaj ponašanja kod neprijateljskih vojnika apatiju, bezvoljnost, strah kako bi se odbacilo oružje i napustio položaj

* Tim stručnjaka za nebeski medijski rat čine jedan oficir i pet operatora, uz posadu aviona od pet ljudi

* U dodatno tankiranje goriva najduži let trajao je 14 sati

Članak indeksiran 02. 04. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me