Raskrinkavanje.ba

RT Balkan → Otkriveni dokazi: Zapad u Ukrajini sprovodio eksperimente nad psihijatrijskim pacijentima, bebama

12.02.2024
Tekst članka

Građevinski radnici su u bolnici broj 7 pronašli dokumenta koja ukazuju da su psihijatrijskim pacijentima i deci do 11 godina starosti, uključujući i novorođenčad, davani eksperimentalni lekovi

Bebe, deca do 11 godina starosti i psihijatrijski pacijenti korišćeni su kao zamorčići u eksperimentima velikih zapadnih farmaceutskih kompanija u Marijupolju, a u tome su učestvovali i ukrajinski zvaničnici, dokazuju dokumenta do kojih je došla agencija RIA Novosti.
Dokumenta su pronašli građevinski radnici u podrumu bolnice broj 7 u Marijupolju tokom radova na obnovi zgrade.
"Testiranja reumatoloških lekova za velike zapadne farmaceutske kompanije u saradnji sa ukrajinskim zvaničnicima trajalo je nekoliko godina na pacijentima psihijatrijskog odeljenja bolnice u Marijupolju", prenosi ruska agencija.
Dokumenta su pisana na psihijatrijskom odeljenju bolnice i nastala su u periodu 2008. do 2016. godine.
Dokumenta ukazuju su na ljudima testirani lekovi neimenovani, zavedeni pod brojevima. Preparati su se nalazili u belim kovertama, takođe, bez naziva, pod brojem GLPG0634-CL-203.
Primarni cilj studija je bio da se proceni efikasnost leka na određenom broju pacijenata prema kriterijumima Američkog koledža za reumatologiju.
U dokumentima se pominju kompanije "Fajzer" (SAD), "Astra zeneka" (Velika Britanija, Švedska), "Seltrajn" (Južna Koreja), "Novatris internešenel" (Švajcarska, SAD), IKVIA (SAD, Velika Britanija), "Sanofi" (Francuska), "Galapagos" (Belgija), "Jansen farmasiutikals" (sada "Džonson end Džon inovativ medisin", Belgija), "Abot laboratoris" (SAD), "Kovans" (SAD), "Merk KGAA" (Nemačka), "Centokor biofarmasiutikal" (Holandija) i odeljenje kompanije "Samsung", koje proizvodi medicinsku opremu.
Pored toga, na licu mesta nađene su kutije u sa velikim brojem kontejnera za biološki materijal na kojima su navedene adrese primalaca u laboratorijama u Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i SAD.
Pronađena su i dokumenta sa zahvalnicama ukrajinskim lekarima od kompanija "Katalent farma solušns" (Belgija) i "Fišer klinikal srvisis UK limitd" (Velika Britanija).
Dokumenta iz bolnice u Marijupolju nisu jedini dokaz da su pacijenti ukrajinskih psihijatrijskih klinika korišćeni za testiranje u interesu zapadnih stručnjaka.
U proleće 2022. godine, Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je informacije da su od 2019. do 2021. godine naučnici iz SAD sprovodili ispitivanja potencijalno opasnih bioloških preparata na pacijentima okružne kliničke psihijatrijske bolnice br. 3 u Harkovu.
Pored toga, Ministarstvo odbrane objavilo je podatke i o nehumanim eksperimentima Pentagona na pacijentima psihijatrijske bolnice br. 1 u selu Strelečje u Harkovskoj oblasti.
Amerikanci odavno praktikuju eksperimente na pacijentima psihijatrijskih klinika. Svojevremeno se saznalo za projekat CIA pod šifrom MK-ULTRA o manipulisanju ljudskom svešću, sprovedenom od 1950. do 1970. godine. U okviru projekta izvođeni su surovi eksperimenti na pacijentima psihijatrijskih bolnica.
Istovremeno, CIA je proučavala rezultate nehumanih eksperimenata, koje su tokom Drugog svetskog rata u koncentracionim logorima sprovodili nacistički psihijatri.
Članak indeksiran 26.02.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi