Raskrinkavanje.ba

Nova.rs → Otpad iz italijanskih kovid bolnica odlaže se u BiH

26.07.2020
Tekst članka

Hiljade tona italijanskog smeća nalaze se u Drvaru u BiH. Sumnjivi otpad uvezen je noću, u jeku pandemije, uz sve dozvole.

Kompanija koja je uvezla italijansko smeće “Krom reciklaža” registrovana je na adresi opštine Drvar. Mnogo je neregularnosti, još više pitanja, ali dominira jedno: da li je smećarska mafija pronašla novu deponiju – Bosnu i Hercegovinu?

U staroj industrijskoj zoni, kako javlja N1, pomenuta firma uvezla je hiljade tona smeća, nepropisno odloženog. Navodno za reciklažu, u mestu u kom nema pogona za istu.

Slučaj su otkrile komšije Grahovljaci, a italijansko smeće ubrzo je potreslo sve nivoe vlasti, od Drvara, preko Livna, do Sarajeva.

Živana Sabljić je među glasnijim Drvarčanima. Ogorčena je na sve, a sumnja da računicu u aferi ima “smećarski lobi”. Za ministre, kantonalnog Hikmeta Hodžića, ali i federalnu Editu Đapo ima pitanja.

Foto: N1

Foto: N1

Foto: N1

Foto: N1

Foto: N1

Foto: N1

Foto: N1

Foto: N1



 

“Da li su vam ovo pogoni oni isti na koji vi staviste svoj pečat i svoj prst? Sram vas bilo. Ja iskreno Editi Đapo ne verujem ni jednu reč. Još uvek su na svojim mestima, još uvek rade svoj posao. Ovu zemlju da su deca na malom odmoru pravila, bolje bi je napravila. Da je ovolika količina novca došla, ja bih digla svoj glas. A ne smeća”, poručuje Sabljićeva, aktivistkinja iz Drvara.

I to smeća uvezenog u jeku pandemije iz najpogođenijeg dela Italije, Padove. Podgrejava strahove meštana da otpad dolazi iz kovid bolnica.

Dozvolu za upravljanje otpadom rešenje je potpisao kantonalni ministar Hikmet Hodžić. U izdatom dokumentu stoji da se “Krom reciklaži” odobrava uvoz blizu 8.000 tona smeća godišnje, a navode se i pogoni u mestu Pasjak, gde navodno postoji mogućnost reciklaže.

Članak indeksiran 03.08.2020. Zadnji put osvježen 30.01.2024.

Ocijenjeno u analizi