Od opravdanih strahova građana do nepostojećeg “smeća iz kovid-bolnica” u Drvaru

Portali u BiH i regiji su opširno izvještavali o slučaju nepravilno skladištenog otpada koji je iz Italije uvezen i “ostavljen” u Bosanskom Grahovu i Drvaru, te reakciji i otporu lokalnog stanovištva. No, neki su manje ili više eksplicitno “provukli” i netačnu tvrdnju da se radi o otpadu iz italijanskih “kovid bolnica”.

Portal Srpska info je 18. jula objavio članak u kojem se kaže da mještani Drvara “strahuju” da otpad koji je nedavno uvezen i uskladišten u tom gradu dolazi iz “kovid bolnica” u Italiji.

Drvar, oronuli gradić sa oko 5.000 stanovnika, poznat po Titovoj pećini, burnoj istoriji i čarobnim pejsažima, posljednjih dana je zatrpan tonama smeća, uvezenog iz sjeverne Italije. Mještani strahuju da taj otpad dolazi iz kovid bolnica i da trag smeća vodi do – italijanske mafije.

Krvavi čaršafi, upotrijebljene maske i skafanderi, istrošeni toneri… sve to upakovano u bale i natovareno na šlepere, uz otpremnice na kojima piše “otpad za reciklažu”, završilo je u devastiranim pustim fabrikama. Smrad, koji se širio gradom, ukazivao je da tu nisu čista posla, pa se narod digao i uzdrmao vlasti od Livna do Sarajeva.

U članku se također kaže: 

Građani su 11 sati blokirali magistralni put, tražeći da se dva kamiona sa otpadom, koja su zatekli u krugu propale fabrike tekstila “Borac”, napuste Grahovo.

Ta dva kamiona su završila u Busovači, ali ni tamo nisu dozvolili da se otpad istovari. Međutim, smeće iz Padove istovarano je na druge lokacije. U Drvaru su bale sa otpadom koji, po svemu sudeći, potiče iz tamošnjih bolnica, završio u dvije devastirane fabrike.

Članak su prenijeli Relax Portal i Hercegovački Info Portal.

Portal N1 je 25. jula objavio reportažu o slučaju uvezenog otpada koji je dijelom završio u Drvaru ranije tog mjeseca. Članak je objavljen s naslovom:

BiH postaje deponija za smeće iz svjetskih COVID bolnica?

Sagovornici u reportaži govore o uslovima pod kojima su tone otpada iz Italije uvezene i ostavljene u krugu fabrike u Drvaru. Novinarka N1 je razgovarala sa lokalnim građanima/kama i aktivistima, te načelnicom Općine Drvar, koja je rekla da ima razumijevanja za strah građana od uvezenog otpada u tom gradu. U članku se kaže:

(...) I to smeća uvezenog u jeku pandemije iz najpogođenijeg dijela Italije, Padove. Podgrijava to strahove mještana da otpad dolazi iz COVID bolnica.

Pitanje iz naslova je prenio niz portala, između ostalih Haber, Jajce Online, Banja Luka IN, 072 Info, TNT Portal i Večernji (ba). Portal Preokret je 26. jula prenio članak sa N1, koji je opremio eksplicitnim naslovom:

TOKSIČNI DESANT NA DRVAR: Kako BiH postaje deponija italijanskog “korona smeća”

Portal Nova je istog dana pitanje o otpadu iz “italijanskih kovid bolnica” u svom članku također pretvorio u “činjenicu”, uz naslov:

Otpad iz italijanskih kovid bolnica odlaže se u BiH

Šta su činjenice?

Portal Radio-Televizija Republike Srpske je 1. jula izvijestio o tri šlepera koji su istovarili otpad iz Italije u Bosanskom Grahovu. Nezavisne novine su sljedećeg dana također izvijestile o otpadu u Bosanskom Grahovu, te prenijele izjavu načelnika te općine, koji je rekao da se radi o tekstilnom otpadu. 

Milorad Gligić, načelnik opštine Bosansko Grahovo kaže da su mještani u strahu jer otpad, uglavnom tekstil, strahovito smrdi, a kako ističe među otpadom se mogu vidjeti i zaštitne maske. 

(...)

"Hitno zahtijevam da se otpad izmjesti iz Bosanskog Grahova. U pitanju je tekstilni otpad, zbog čega postoji sumnja da se u otpadu nalaze i zaštitne maske", rekao je Gligić.

Iz članka u Nezavisnim nije jasno da je načelnik Gligić rekao da se u otpadu zaista nalaze zaštitne maske, ili tek sumnja u to, budući da se radi o tekstilnom otpadu.

U članku na portalu N1 od 3. jula je citirana Dušica Runić, načelnica Općine Drvar, gdje je dan ranije također istovaren uvezeni otpad iz Italije:

"Zanima nas kako je neko mogao da izda dozvolu o uvozu tekstilnog otpada iz Italije, iz Padove, iz zemlje koja je u tom periodu bila žarište virusa korona, a u FBiH proglašeno stanje prirodne nesreće. Zahtijevamo da se hitno riješi ovaj problem koji se dogodio u Drvaru i Bosanskom Grahovu", rekla je Runić.

Uslijedili su protesti građana u Bosanskom Grahovu i Drvaru, na kojima se zahtijevalo uklanjanje smeća iz njihovih zajednica.

Naš partnerski portal Istinomjer je pisao o slučaju uvoza otpada iz Italije, koji je obavila firma "Krom reciklaža", te o spornim aspektima tog slučaja. Više o tome možete pročitati ovdje i ovdje.

Tragom medijskih napisa o “otpadu iz kovid bolnica”, poslali smo medijski upit Federalnoj upravi za inspekcijske poslove. FUIP smo pitali da je vršena inspekcija uvezenog otpada u Drvaru, te ako jeste, o kakvoj vrsti otpada se radi. Iz Uprave su nam odgovorili da je izvršeno sedam inspekcijskih nadzora u julu, te da je utvrđeno da uvoznik otpada ima dozvolu za uvoz, ali i da otpad nije uskladišten na prihvatljiv način.

Iako se, prema dokumentaciji koja prati robu (tranzit kroz Italiju, Sloveniju i Hrvatsku), radi o neopasnom otpadu iz proizvodnje tekstila, na licu mjesta su uzeti uzorci tekstilnog otpada iz Drvara i Bosanskog Grahova i dati su na analizu. 

Analizu je izvršila ovlaštena laboratorija, a u zaključku za sve uzorke je konstatovano sljedeće: “...dostavljeni ispitani uzorci su neopasni otpad tekstila ključnog broja prema katalogu otpada 191208 po Baselskoj konvenciji B3030 (Pravilnik o katalogu otpada izdatog od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma).“

Portal N1 je 30. jula objavio članak u kojem ekološki inspektor potvrđuje da se radi o neopasnom otpadu.

Italijanski otpad i dalje je nepropisno odložen u tri kantona, u pet opština: Grahovo, Bihać, Kiseljek, Busovača, a najviše ga je u Drvaru. Bojazan stanovnika da se radi o COVID otpadu sa sjevera Italije, ranije je podijelila i načelnica.

"I ja kao stanovnik Drvara imam istu bojazan. Dakle, u doba pandemije je uvezen tekstilni materijal sa područja Italije", navela je ranije Dušica Runić, načelnica Drvara.

No, nalazi Federalne inspekcije pokazuju drugačije. Uvezen je bezopasan tekstil, a ne krvavi čaršafi, maske, boce za infuziju, ili drugi bolnički materijal. Na osnovu analiziranih uzoraka, u inspekciji kažu da građani nemaju razloga za strah.

"Svi uzorci su pokazali da se radi o tekstilnom otpadu koji je kategorisan u skladu sa zakonom", istakao je Ejub Salkić, glavni ekološko urbanistički inspektor FUIP-a.

Na naše pitanje da li to znači da nema medicinskog i opasnog otpada, rekao je: "Ne, nikako".

Ipak, inspektor Salkić je za N1 rekao da je otpad i dalje nelegalan što se tiče Federalne uprave, iako to  nema veze sa “kovid bolnicama”.

"Otpad nije zvaršio tamo je gdje je trebao, u odobrenju za upravljanje otpadom navodi se Industrijska zona Pasijak, ali zbog problema taj otpad nije tu završio i on je za nas nelegalan. Depovan je gdje nije trebao u više općina i kantona. Izašli smo na teren, sačinili zapisnike i uzeli uzorke materijala. Deponovan je u Drvaru, Bosanskom Grahovu, na dva lokaliteta u Bihaću, a pet kamiona je otišlu u Kiseljak i Busovaču", rekao je Salkić u Danu uživo.

Istakao je kako su uzorci pokazali da je riječ o kategorisanom tekstilnom otpadu i da nije riječ o medicinskom niti opasnom materijalu. Prema njihovim podacima, došao je iz fabrike tekstila s područja sjeverne Italije.

Budući da je inspekcijskim uvidom utvrđeno kako neregularno uskladišteni uvezeni otpad iz Italije ne potiče iz “kovid bolnica”, tvrdnju da su “U Drvaru bale sa otpadom koji, po svemu sudeći, potiče iz [italijanskih] bolnica, završile u dvije devastirane fabrike”, na portalu Srpska info i u prenesenim člancima, ocjenjujemo kao dezinformaciju. Osim toga, slike navedenog otpada u tim člancima ne prikazuju “krvave čaršafe, upotrijebljene maske i skafandere” koji se pominju.

Naslovu o BiH kao “deponiji za smeće iz COVID bolnica” na portalu N1, kao i na drugim portalima, dajemo ocjenu klikbejt. Naslovi u kojima se postavlja ovakvo pitanje, kako se vidi iz samih članaka, nisu zasnovani na bilo kakvim činjenicama o takvom porijeklu uvezenog otpada, već samo na autorkinoj opservaciji o “bojazni” lokalnog stanovništva da to može biti slučaj. 

Eksplicitnoj tvrdnji u naslovu članka koji je prenio portal Preokret dajemo ocjenu lažna vijest, a tvrdnji na portalu Nova da se u BiH “odlaže smeće iz italijanskih kovid bolnica” dajemo ocjenu prenošenje lažne vijesti.

S obzirom na to da je portal N1 objavio i vijest o inspekcijskom nadzoru koji nije našao dokaz za tvrdnju o otpadu iz “kovid bolnica”, članak na tom portalu dobija i ocjenu demantovano. Istu ocjenu dajemo i članku na portalu Nova, na kojem su također naknadno objavljene tačne informacije.

Nakon medijskog upita, iz portala 072 Info su nas obavijestili kako su također objavili tačne informacije, te njihovom članku dajemo i ocjenu demantirano.

3.8.2020.

Nakon medijskog upita, redakcija portala Luftika je članak dopunila novim činjenicama te promijenila naslov zbog čega članak ocjenjujemo i kao demantovano.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Rašid Krupalija Objavljeno: 31. 07. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Island nije “zabranio” vakcine protiv Covid-19

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Island...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me