Raskrinkavanje.ba

The Bosnia Times → OTROV U MEDU, U SVAKOM POGLEDU: Izetbegović će kandidirati Lagumdžiju za ministra inostranih poslova?!

20.12.2018
Tekst članka

On je prihvatljiv od strane Dodika kome je ovaj „vječiti dužnik“, jer ga je doveo na vlast, a Dragan Čović bi time dao još jednu „pljusku“ Željki Komšiću, dok bi Izetbegović na neki način pokazao Nikšiću da izigrava većeg „popa od pape“ kad ne želi koalirati sa nacionalistima.

Već odavno se špekulira kako je Bakir Izetbegović nanijetio dati ministarsku fotelju Zlatki Lagumdžiji. Neki mediji su tvrdili da je tako nešto izrekao i na jednoj sjednici Predsjedništva SDA, na što mu je replicirao neotesani junoša Salko Zildžić rekavši kako SDA ima boljih kadrova, misleći, naravno, na Denisa Zvizdića, lidera frakcije kojoj pripada sam Zildžić.

U jednom televizijskom intervjuu Izetbegović je komentirao ove spekulacije zanijekavši da su stranački organi razmatrali takvu mogućnost, ali je istovremeno bio pun hvale za Lagumdžiju kao vrlo sposobnog političara.

Upravo tako neodređen stav lidera SDA omogućava da se takve spekulacije nastavljaju, tim prije jer je očito da nije uspio privoliti lidera SDP-a Nermina Nikšića na koaliranje njihovih stranaka na višim nivoima vlasti. Pošto je zbog takvog ignoriranja lijevog bloka stranaka Izetbegović primoran koalirati sa SNSD-om i HDZ-om, čije su politike ocjenjene kao antidržavne, on panično pokušava naći „smokvin list“ čime bi pokrio svoju „izdajničku“ poziciju u vlasti. Lagumdžija bi bio idealan za tu ulogu.

 

On je prihvatljiv od strane Dodika kome je ovaj „vječiti dužnik“, jer ga je doveo na vlast, a Dragan Čović bi time dao još jednu „pljusku“ Željki Komšiću, dok bi Iztebegović na neki način pokazao Nikšiću da izigrava većeg „popa od pape“ kad ne želi koaliriti sa nacionalistima.

Povrh svega Lagumdžija je uvijek bio favorit međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

(TBT)

Članak indeksiran 25.12.2018. Zadnji put osvježen 25.12.2018.

Ocijenjeno u analizi