OTVARANjE ARHIVA POKAZALO BI DA JE SLUČAJ "MARKALE" MONTIRAN

Izvor/medij: Srna
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Odgovornost za masakr na Markalama nije “pripisana” VRS-u bez dokaza

-

BANjALUKA, 5. FEBRUARA /SRNA/ - Pravni stručnjak Vitomir Popović izjavio je da je opštepoznato da su eksploziju na sarajevskoj pijaci Markale montirali muslimani na čelu sa Alijom Izetbegovićem jer je, s obzirom na lokaciju na kojoj se nalazi pijaca, bilo nemoguće da granata dođe sa srpskih položaja.

 

"Bilo bi vrlo interesantno da se uđe u engleske arhive na osnovu kojih se vide činjenice u vezi sa Srebrenicom. Tada bi se vidjelo da za Markale nisu odgovorni Srbi već muslimani u dogovoru sa zapadnim saveznicima iz tog perioda", istakao je Popović.

Popović je dodao da je sigurno da će i ovaj slučaj pasti u vodu, kao što je pala priča o Srebrenici.

"Zemlje čija se vojska nalazila na tim prostorima trebale bi otvoriti svoje arhive kao što su učinili Englezi, na osnovu čega se pokazalo da je to nešto drugo, a ne ono što se pokušava prikazati u istoriji dešavanja u proteklih 25 godina", istakao je Popović.

Na današnji dan prije 26 godina dogodio se masakr na sarajevskoj pijaci Markale, za šta su okrivljeni pripadnici Vojske Republike Srpske iako je utvrđeno da ne postoje dokazi da su projektili ispaljeni sa srpskih položaja.

Članak indeksiran 08. 02. 2023 Zadnji put osvježen prije 7 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me