Raskrinkavanje.ba

NovaBila.info → Otvorena zimska turistička sezona / Dodijeljeni certifikati „Winter safe destination“ koji Vlašić čine prvom bh. ‘corona free’ destinacijom

20.12.2020
Tekst članka

Za razliku od prethodnih godina, uz dosta izmijenjene uvjete i prilike zbog pojave pandemije koronavirusa, na Vlašiću je jučer službeno otvorena zimska turistička sezona KSB/SBK 2020/2021.

Uz uvažavanje svih zakonom propisanih mjera, užem krugu posjetitelja Turistička zajednica KSB/SBK  prezentirala je  novu i trenutnim uslovima prilagođenu  najavu zimske turističke sezone na području Kantona Središnja Bosna.

Sedamnaest godina zaredom zimska turistička sezona, započinjala je uz brojne zanimljive sportsko-zabavne aktivnosti, međutim kako je naglasio direktor Turističkog ureda TZ KSB/SBK Miroslav Matošević, ova zima će biti drukčija od svih dosadašnjih.

„Pred nama je u kreiranju ove zimske turističke sezone bio zaista veliki  zadatak i ogroman izazov kako bismo svim ljubiteljima zimskog doživljaja i ove zimske sezone omogućili nesmetano uživanje na planini, ali prije svega siguran boravak na ovom području“, kazao je Matošević.

Turistička zajednica KSB/SBK je u okviru priprema za zimsku turističku sezonu utemeljila i razvila „Interni COVID-19 protokol“ koji, pored zakonom propisanih mjera nudi i opsežan popis dodatnih preventivnih preporuka i kriterija za suzbijanje zaraze koronavirusom, kao i preporuke kako reagirati ukoliko dođe do zaraze, a koji će se realizirati u suradnji sa nadležnim partnerima.

Matošević je pojasnio da Protokol sadrži opsežan niz kriterija koje dionici turističke destinacije trebaju poduzeti prilikom odvijanja svojih turističkih aktivnosti, u okviru kojeg će poduzeća i drugi akteri koji se odluče na primjenu predloženih mjera dobiti certifikat „WINTER SAFE DESTINATION“  i sve pogodnosti koje on nudi. 

Veliku podršku u odvijanju turističkih aktivnosti u doba pandemije koronavirusa pružio je i Zavod za javno zdravstvo KSB/SBK. U cilju osiguranja što ugodnijeg boravka turista, te njihove obveze testiranja na COVID-19 pri povratku u svoju matičnu zemlju, ali i onih turista koji budu imali potrebu testitrati se iz zdravstvenih razloga u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo  KSB/SBK osigurana je mogućnost testiranja turista na COVID-19 na njihov zahtjev u Turističkom naselju Babanovac. Također, tokom zimske sezone  biti će osigurano i pet free COVID– 19 zona za dezinfekciju.

„Na inicijativu i u saradnji sa TZ KSB/SBK dogovoreno je da svi turisti koji budu imali potrebu za testom na COVID-19 moći će se javiti Zavodu za javno zdravstvo direktno ili posredno preko menadžmenta smještajnog subjekta kako bi se osigurao dolazak. Zavod za javno zdravstvo KSB/SBK će osigurati rezultate testa u najbržem roku isti dan od vremena testiranja turista. Za sve turiste koji borave na području planine Vlašić, Zavod za javno zdravstvo KSB/SBK osigurat će 10% popusta u odnosu na redovnu cijenu“, pojasnio je direktor Zavoda za javno zdravstvo KSB/SBK Sead Karakaš.

Kako ističu iz TZ KSB/SBK, tijekom proteklih godina u suradnji s Domom zdravlja Travnik i poslovnim subjektima, na Babanovcu stavljala se u funkciju sezonska ambulanta, te će tako biti i ove godine, s tim da će se pored dosadašnjih uobičajenih aktivnosti liječničkih pregleda i intervencija raditi i pregledi osoba sa COVID – 19 simptomima.

Također, danas su potpisani i sporazumi o suradnji sa Općinom Travnik, Zavodom za javno zdravstvo KSB/SBK,  Domom zdravlja Travnik i poduzećem Pharmamed d.o.o. Travnik  u okviru  realizacije aktivnosti provedbe Internog COVID-19 protokola tijekom zimske turističke sezone.

Poduzeća i drugi akteri koji se odluče na primjenu kriterija i predloženih mjera dobiti će certifikat „WINTER SAFE DESTINATION“  i sve pogodnosti koje on nudi. 

„Interni COVID-19 protokol je kreiran u suradnji sa ključnim poduzećima i akterima koji djeluju na planini Vlašić, koji su izrazili želju za aktivnim sudjelovanjem i realizacijom ovog projekta u smislu pridržavanja svih mjera iz Protokola i njihovu primjenu  u objektima i poduzećima kojima upravljaju u cilju povećanja sigurnosti posjetitelja i djelatnika ali i kreiranju pozitivnog imidža destinacije kao sigurne turističke destinacije“, istaknuo je Matošević.

Zimsku turističku sezonu KSB/SBK 2020/2021 otvorenom je proglasio premijer Vlade KSB/SBK Tahir Lendo, a posjetitelji na Vlašiću jučer su imali priliku  uživati u nekoliko zanimljivih aktivnosti. Od panoramske vožnje na skijaškom liftu, modernog  glice klizališta , do besplatnog  graha i vlašićkog čaju i  kuhanog vina i rakije.

Matošević je na kraju još naglasio da su najavljeni i brojni aranžmani unutar hotelskih poduzeća sa 40% popusta na COVID-19 test koji će biti namijenjen turistima koji će imati obvezu testiranja na COVID – 19 pri povratku u svoju matičnu zemlju.  Osnovi uvjet će biti da gost boravi više od tri dana u registriranom hotelskom smještaju i da je prijavljen u sistemu evidencije u TZ KSB/SBK.

Članak indeksiran 27.01.2021. Zadnji put osvježen 27.01.2021.

Ocijenjeno u analizi