Raskrinkavanje.ba

Priroda i lijekovi.info → Ova biljka vraća VID, uklanja mast iz jetre i potpuno čisti debelo crijevo – evo kako

11.12.2022
Tekst članka

Starenjem razne tjelesne funkcije usporavaju što dovodi do problema kao što su zapušenje debelog crijeva i gubitak vida. Ponekad se mast može nakupiti u jetri i prouzrokovati probleme koji ozbiljno mogu nauditi vašem zdravlju.

Srećom, postoji jednostavan prirodni lijek koji može pomoći u ovim slučajevima – cvekla. Cvekla je evropsko crvenkasto povrće koje nije pretjerano omiljeno zbog svog neobičnog ukusa.

Ona je, pak, bogata esencijalnim hranljivim materijama i nudi brojna ljekovita svojstva. Ona može ukoniti mast iz jetre i spriječiti zapušavanje debelog crijeva, kao i oporaviti vid.

Ljudi je mahom koriste da bi izliječili anemiju i ojačali kardiovaskularni sistem jer je bogata gvožđem i može pospiješiti cirkulaciju.

Cvekla sadrži dva rijetka sastojka po imenu betain i triptofan, koji smanjuju stres i umiruju nerve, a takođe posjeduju i antiupalna i antioksidantska svojstva koja je čine idealnim oružjem protiv karcinoma.

Ovo povrće se uglavnom jede sirovo u vidu salate – evo kako možete pripremiti super-zdravu salatu od cvekle koja će poboljšati vaše cjelokupno zdravlje:

Sastojci:

– 2-3 cvekle
– 2 luka
– maslinovo ulje
– sirće
– prstohvat soli

Priprema:

Oljuštite cvekle i kuhajte ih dok ne omekšaju a zatim ih isjeckajte na komadiće i stavite u posudu.

Napominjemo da cvekla ne mora biti potpuno raskuhana i mehka. Može se kuhati i samo desetak minuta, taman koliko da je dezinfikujete, jer ona ipak raste u zemlji.

Naravno, cvekla je tada tvrda, ali je vi takvu možete i sitno narendati.

Proces ponovite sa lukom i dodajte ga u posudu i zatim dodajte malo ulja, soli i sirćeta, te poslužite ukusnu salatu. Svakodnevno konzumiranje će očistiti vaše debelo crijevo, jetru i pospješiti vid.

Kao što možete vidjeti, cvekle su izuzetno hranljive i zdrave, zbog čega bi trebale postati dio vašeg režima ishrane.

Izvor: novi.ba

Članak indeksiran 20.04.2023. Zadnji put osvježen 20.04.2023.

Ocijenjeno u analizi