Vjerski portali koji to nisu: "Farme" klikova oko dva portala i 32 Facebook stranice

Dva portala čiji nazivi ukazuju na to da je riječ o stranicama posvećenim religiji dijele svoje sadržaje na 32 Facebook stranice sličnih naziva. Ipak, sadržaji ovih portala u najvećoj mjeri nemaju veze sa religijom, već sa senzacionalizmom i pseudonaukom.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Portali Sveta Petka i Snaga vere, stranice identičnog izgleda čiji nazivi ukazuju na to da objavljuju sadržaje posvećene religiji, zapravo objavljuju veliki broj uglavnom istih članaka koji najčešće nisu povezani sa vjerom. Njihovi dezinformativni i manipulativni sadržaji zapravo su posvećeni prikupljanju što većeg broja klikova čitatelja/ki i ostvarivanju zarade, budući da su prepuni reklama. 

Riječ je o anonimnim portalima koji su, zaključuje se iz dostupnih informacija, povezani, a čiji se sadržaji dijele na velikom broju Facebook stranica na kojima nije jasno naznačeno da imaju ikakvu poveznicu sa portalima. Ovakve pojave Raskrinkavanje je 2018. godine nazvalo “farmama portala”. Više o tome kako ove “farme” djeluju i šta im je cilj čitajte u analizi ovdje.

Kakve sadržaje objavljuju ovi portali?

Portali Sveta Petka i Snaga vere imaju gotovo identičan izgled. Na početnim stranama portala ne postoje nikakve rubrike, već samo naziv portala, logo koji prikazuje krst i članci. Ispod najnovijih članaka nalaze se i linkovi koji vode na ostale stranice sa ranije objavljenim člancima ovih portala.  

Na portalima se, kako se može vidjeti i iz slike iznad, u najvećem broju slučajeva istim redoslijedom objavljuju identični članci. Na oba portala prvi članak (1, 2) objavljen je 9. januara 2021. godine u 18 časova, 15 minuta i 15 sekundi, pokazuju source code podaci ovih članaka. 

Iako bi, s obzirom na to kako su nazvani ovi portali, za očekivati bilo da se na njima objavljuju sadržaji vezani za religiju, to u najvećem broju slučajeva nije tako. Naime, na ovim portalima zapravo se može pronaći niz senzacionalistički napisanih sadržaja vezanih za reality programe i živote poznatih ličnosti (1, 2, 3, 4), navodne životne ispovijesti (1, 2, 3, 4) te brojne pseudonaučne savjete i navodne lijekove (1, 2, 3, 4). Povremeno, u nekim periodima, na portalima se zaista mogu pronaći članci povezani sa religijom (1, 2, 3, 4). Ipak, to nije jedini niti dominantni sadržaj na njima. 

Članci objavljeni na ovim portalima prepuni su reklama, zbog čega su gotovo nečitljivi (1, 2, 3). Velike reklame zauzimaju većinu ekrana, dok je tekst članka u odnosu na njih gotovo neprimjetan. Reklame u velikom broju slučajeva vode na lažne intervjue ili stranice u kojima se promovišu pseudonaučni preparati. Među njima su na ovom članku, recimo, preparat za mršavljenje GoSlim, o čijim je načinima manipulativne prodaje Raskrinkavanje pisalo u analizi ovdje, kao i preparat Apollos, o kom je Raskrinkavanje pisalo u analizi ovdje. Slične reklame nalaze se i u člancima koji su naizgled povezani sa religijom (1, 2, 3). 

Dakle, svrha ovih portala jeste zarada od klikova na ove i niz drugih reklama koje se na njima nalaze. Na njima nema posebno informativnog sadržaja, već se stranice ovih portala popunjavaju senzacionalističkim sadržajima i pseudonaučnim savjetima u svrhu pridobijanja što više klikova korisnika/ca. 

Šta znamo o ovim portalima?

Na samim portalima ne postoje nikakvi vlasnički niti bilo koji drugi podaci. Na njima nema impresuma,niti bilo kakvog kontakta. Pretraga njihovih domena na platformi Who.is ne daje nikakve informacije o vlasništvu (1, 2), što može ukazivati na to da su one namjerno sakrivene. 

Mreža Facebook stranica

Sadržaji ovih portala dijele se na nizu Facebook stranica koje takođe nose nazive povezane sa pravoslavnom vjerom. Portal Sveta Petka svoje sadržaje dijeli na najmanje 13 različitih Facebook stranica. Detaljne informacije o ovim stranicama možete pronaći u tabeli Raskrinkavanja ovdje. Nazivi svih stranica ukazuju na to da se na njima dijele vjerski sadržaji, a među njima su Mi, Pravoslavci †, Manastir Ostrog - Манастир Острог †, Zaštitnica Sveta Petka i Manastir Ostrog - Pravoslavlje †

U opisima ovih stranica ne navodi se njena direktna povezanost sa portalom. Ipak, na njima se gotovo isključivo dijele pomenuti sadržaji sa ovog portala. Jedina iznimka su povremene objave slika ikona ili drugog vjerskog sadržaja namijenjene prikupljanju interakcija na Facebooku i eventualnom pridobijanju novih pratitelja/ki. Ovi sadržaji u najvećem broju slučajeva objavljuju se u isto vrijeme na većini pomenutih stranica. Takav primjer je, recimo, slika ikone Svete Petke sa ispisom “Tebi Sveta Petko slava i hvala za sve!”, koja je 17. aprila 2023. godine objavljena na svih 13 stranica (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13), kao i slika Isusa Hrista koji u rukama drži plakat sa pitanjem “Da li sam ti potreban?”, takođe objavljena na svih 13 stranica tokom 13. aprila (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13).    

Pomenute stranice nastajale su u različitim periodima tokom 2020. i 2021. godine. Nijedna od navedenih stranica nije mijenjala naziv u međuvremenu. Za one za koje je to moguće utvrditi, njih šest, pronašli smo da su se sadržaji portala Sveta Petka počeli objavljivati u septembru, novembru ili decembru 2021. godine. Na njima su se, prije sadržaja ovog portala, u različitim periodima dijelili sadržaji sa, u vrijeme pisanja ove analize, nedostupnih portala Snaga vere (.website), Srbija 24h, Volim Ostrog, Manastiri Srbija i Pravoslavac.

Stranicama se upravlja iz Bosne i Hercegovine, a nekima dijelom i iz Srbije, pokazuju podaci iz rubrike “Page Transparency” na Facebooku. Karakteristično je da stranicama pristupa veliki broj administratora/ki iz Bosne i Hercegovine, budući da podaci pokazuju da je BiH primarna država za veliki broj osoba koje upravljaju stranicom – njih od 15 do 24. Srbija se u slučaju četiri stranice navodi jednom, a u slučaju jedne, dva puta. Navedenih 13 Facebook stranica koje dijele sadržaje portala Sveta Petka prati najmanje 464.000 Facebook korisnika/ca. 

Kada je riječ o portalu Snaga vere, njegovi sadržaji dijele se na 20 Facebook stranica, koje takođe nose nazive vezane uz pravoslavlje. Neke od njih su Manastir Ostrog - put spasa, Naša Zaštitnica - Sveta Petka †, † Sveta Petka i Pravoslavlje †, Sveti Vasilije Ostroški - Čudotvorac. i Sveta Petka, zaštitnica i čudotvorka. Detaljnije informacije o ovim stranicama dostupne su ovdje. Jednako kao i u slučaju portala Sveta Petka, i na ovim se stranicama dijele gotovo isključivo sadržaji portala Snaga vere, uz iznimku slika kojima se privlače interakcije korisnika/ca, poput slike Isusa Hrista na kojoj se korisnici/e pozivaju da napišu “Amin”, koja je 18. aprila 2023. objavljena na 18 stranica (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18). 

Upečatljivo je da je od 20 pomenutih stranica njih 17 nastalo tokom 26, 27. ili 29. novembra 2021. godine. Od preostale tri, jedna je kreirana 24.7.2021, a dvije 7.4.2022. godine. Na onim stranicama na kojima je to bilo moguće utvrditi, njih devet, pronašli smo da su se sadržaji portala Snaga vere počeli dijeliti u martu 2022. godine. Do tada su na njima objavljivani sadržaji portala Pravoslavlje, koji u vrijeme pisanja ove analize nije bio dostupan. 

Ovim se stranicama takođe upravlja primarno iz BiH, i to čini veliki broj administratora/ki, njih od 13 do čak 71. Za 13 stranica navodi se da imaju po jednog/nu administratora/ku u Srbiji, a u slučaju jedne stranice, navode se dva/ije administratora/ke iz Srbije. Ove stranice prati najmanje 204.000 korisnika/ca.  

Pseudonauka kao provjereno sredstvo za prikupljanje klikova

Kako je navedeno, na portalima Sveta Petka i Snaga vere često se objavljuju pseudonaučni savjeti i recepti koji navodno liječe različita stanja i bolesti. Tako su 13. aprila 2023. na ovim portalima objavljeni identični članci (1, 2) u kojima se tvrdi da cvekla “vraća vid, uklanja mast iz jetre i potpuno čisti debelo crijevo”. U člancima se, između ostalog, tvrdi i da cvekla predstavlja “idealno oružje protiv karcinoma”:

Ona može ukoniti mast iz jetre i spriječiti zapušavanje debelog crijeva, kao i oporaviti vid.
(...)
Cvekla sadrži dva rijetka sastojka po imenu betain i triptofan, koji smanjuju stres i umiruju nerve, a takođe posjeduju i antiupalna i antioksidantska svojstva koja je čine idealnim oružjem protiv karcinoma.

U nastavku članka navodi se recept za “super-zdravu salatu od cvekle koja će poboljšati vaše cjelokupno zdravlje”, a koja uključuje cveklu, luk, maslinovo ulje, sirće i so. 

Portali Sveta Petka i Snaga vere nisu originalni izvori ovih tvrdnji. Najraniji u vrijeme pisanja ove analize dostupan članak koji sadrži iste tvrdnje pronašli smo objavljen na portalu Lijek iz prirode 17.4.2017. godine. Iste tvrdnje pronašli smo objavljene u člancima još 41 portala. U nekim člancima naslovi su napisani u formi svojevrsnog svjedočanstva o učinkovitosti ove biljke. Takav primjer je, recimo, portal Miris cvijeća, čiji je članak od 7. marta 2023. godine opremljen naslovom “IMAM 60 Godina I Ova Biljka Mi Je Povratila Vid, UKL0NILA Mast Iz Jetre I Potpuno Očistila Moje Debelo Crijevo”. U ostatku članka se osoba iz naslova, kao ni njeno iskustvo, ne pominje. 

Ipak, navedene tvrdnje o ljekovitim svojstvima cvekle nisu utemeljene. Postoje istraživanja koja ukazuju na to da cvekla ima određene zdravstvene benefite. Organizacija Sight Research UK, koja finansira istraživanja iz oblasti stanja vezanih za vid, navodi da cvekla “sadrži antioksidante lutein i zeaksantin koji smanjuju rizik od stanja povezanih sa starenjem, kao što su makularna degeneracija povezana sa godinama i katarakta”. Međutim, ne postoje dokazi da cvekla može “vratiti vid”. Vid se, zavisno od uzroka njegovog nestanka, u nekim slučajevima može povratiti određenim metodama, no ne postoje kredibilni izvori koji bi potvrdili da cvekla može dovesti do povratka vida. 

Postoje i studije koje su pokazale da cvekla može u određenoj mjeri doprinijeti i tretiranju raka. Kako se u članku “Cvekla kao potencijalna funkcionalna hrana za hemoprevenciju raka, narativni pregled”, objavljenom u martu 2021. godine u američkoj Nacionalnoj medicinskoj biblioteci, između ostalog, navodi, različite in vitro i in vivo studije jesu pokazale “da su ekstrakti cvekle i pigmenti betanina efikasni u sprečavanju eksperimentalno indukovane karcinogeneze”. Ipak, u članku se nadalje ističe da “iako je većina studija in vitro i in vivo pokazala obećavajuće rezultate, molekularni mehanizmi hemoprevencije betanina nisu u potpunosti razjašnjeni, a kliničke studije o cvekli i raku još uvijek nedostaju.“ Dakle, ni tvrdnje da cvekla predstavlja “idealno oružje protiv karcinoma” ne odgovaraju činjenicama u potpunosti. 

Shodno navedenom, tvrdnju da cvekla “vraća vid” ocjenjujemo kao dezinformaciju i pseudonauku.

Napomena:

24.4.2023: Portal-zdravlja je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

26.4.2023: Portali Sveta Petka i Snaga vere ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

27.4.2023: Portal Saznajemo je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. N8-portal je ispravio oba ocijenjena članka te im dajemo i ocjene ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 20. 04. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Klikbejt naslovi s “otkrićem” o osobinama maloljetnog napadača iz Beograda

Izjave sudskog vještaka, pozvanog da komentariše javno dostupne informacije...

Klikbejt
Analiza
Pregled sedmice: Lažne vijesti o vakcinama, izmišljene izjave političara i “prvenstvo” u seksu

U prethodnoj sedmici, Raskrinkavanje se bavilo navodima o vakcinaciji proti...

Lažna vijest
Ne, seks nije sport u Švedskoj

Neki mediji su objavili “vijest” da je Švedska prva zemlja koja je “registr...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me