Raskrinkavanje.ba

Azra → Ova dva sastojka su najbolji antibiotik

26.03.2019
Tekst članka

Smatra se da je kurkuma trenutno jedan od najrasprostranjenijih začina na svijetu. Najviše se koristi u kuhinji zbog njenog jedinstvenog ukusa, ali se već vijekovima koristi u alternativnoj medicini. Kao lijek, kurkumu najčešće koriste za probavne smetnje, rane, probleme sa želucem, manje posjekotine i povrede mušića.

Ipak, kombinacija meda i kurkume stvara savršenu kombinaciju, a ujedno predstavlja sjajnu antibiotičku smjesu.

Neke naučne studije su potvrdile prednosti koje kurkuma ima za naše zdravlje. Ovaj začin sadrži aktivno jedinjenje koje se naziva kurkumin, koje može da smanji upalu, ali i izliječi mnoge probavne probleme.

 

Drugi smatraju da kurkumin takođe može da pomogne ljudima da spriječe rak. Sadrži mnogo antigljivičnih i antibakterijskih svojstava koja mogu da nam pomognu u borbi protiv brojnih bolesti. Istraživanje tvrdi da kurkumin može da pomogne ćelijama da prežive jaku upalu.

Kako bi stvorili prirodni antibiotik koji možete da koristite svakodnevno dovoljno je da pomješate 100 grama suhe mljevene kurkume i 100 grama meda. Uzimajte kašičicu ove smjese svakih sat vremena ukoliko ste prehlađeni. Ukoliko ste zdravi i želite da održite svoj imunitet jakim, potrebno je uzimati dvije kašičice ove smjese tokom dana.

Članak indeksiran 05.02.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi