Raskrinkavanje.ba

Hayat → OVA ZEMLJA UKIDA SVE KORONA MJERE: NI COVID POTVRDE VIŠE NISU OBAVEZNE

21.01.2022
Tekst članka

Irska će vlada u subotu ujutro ukinuti gotovo sve mjere za sprječavanje širenja koronavirusa, objavila je irska televizija RTÉ.

To znači da kupci više neće morati pokazivati covid potvrde da bi ušli u razne objekte. Barovima, restoranima i noćnim klubovima također će biti dopušteno da se vrate na svoje uobičajeno radno vrijeme.

No, pravila o nošenju maski u javnom prevozu i većini javnih zgrada za sada ostaju na snazi.

Putnici će i dalje morati koristiti covid potvrde, koje pokazuju digitalni dokaz njihovog statusa vakcinisanja ili nedavnih rezultata testiranja, kako bi putovali u inostranstvo.

Međutim, ukidaju se dosadašnja ograničenja okupljanja kućanstava i ograničenja broja ljudi koji mogu prisustvovati događanjima.

Vlada također ukida svoja pravila o radu od kuće kako bi olakšala “postupni povratak” na radno mjesto.

Ministri su se sastali u petak kako bi razgovarali o preporukama Nacionalnog tima za hitne slučajeve za javno zdravstvo (Nphet).

U četvrtak navečer Nphet je dao podršku ukidanju većine mjera koje su uvedene kako bi se zaustavilo širenje varijante omikron.

  • Svakako mislim da je stajalište cijele vlade da, ako više nema javnozdravstvenog obrazloženja za bilo koje određeno ograničenje, onda nema ni političkog obrazloženja za to, ali postoje stvari koje je potrebno razraditi kako bi se nešto što je trenutno nezakonito učinilo legalnim – rekao je zamjenik irskog premijera Leo Varadkar.

Irski premijer Micheál Martin je pak u svom obraaćnju rekao da je “ovo dobar dan”.

  • Sretna sam što mogu reći da će od sutra u 18 sati velika većina restrikcija koje su, s prekidima, na snazi gotovo dvije godine biti ukinute – rekla je ministrica pravosuđa Helen McEntee u video poruci objavljenoj na Instagramu nakon sastanka vlade.

Irska je prošle sedmice imala drugu najveću incidenciju zaraženih koronavirusom u Evropi, ali i jednu od najvećih stopa vakcinisanosti booster dozom pa je broj teško bolesnih od covida-19 puno manji nego u prethodnom vrhuncu.

Članak indeksiran 02.02.2022. Zadnji put osvježen 02.02.2022.

Ocijenjeno u analizi