OVO JE NAJOPASNIJI KOMAD PILETINE KOJI SVI JEDU: Nutricionistkinja Branka otkrila zašto je OPASAN

Izvor/medij: Espreso.co.rs
Ocjena: Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrinkano u: Je li piletina zaista “puna hormona i antibiotika”?

Nutricionistkinja Branka Mitrović je jednom prilikom detaljno objasnila koji delovi ne smeju da se jedu

Piletinu vole svi da jedu, ali malo ko obraća pažnju kako ona izgleda kada je kupuje.

Postoje delovi koji nisu baš zdravi, a mnogi to ne znaju da prepoznaju.

Nutricionistkinja Branka Mitrović je jednom prilikom detaljno objasnila koji delovi ne smeju da se jedu.

Svi zapamtite njene reči.

Kako prepoznazi brojler piletinu?

To, u suštini, nije neki problem jer je praktično sva piletina u prodaji upravo brojler. Međutim,nutricionistkinja Branka nudi par saveta kako da prepoznate brojler piletinu od domaće.

- Svi znamo da domaća piletina ima žutu boju, dok je koža brojler piletine uobičajeno beličaste boje. Međutim, danas ni na to ne možete da se oslonite, budući da prodavci često bojom za hranu boje piletinu da bude žuta. Takođe, razlika se primećuje i pri termičkoj obradi same piletine - brojler piletina će ispustiti mnogo više tečnosti i masti i biće mnogo tvrđa u odnosu na piletinu iz prirodnog uzgoja - objašnjava za "Ženu" nutricionista Branka Mirković, dodajući da se u savremeno doba i "prirodno gajena piletina" kljuka praktično istom količinom hormona i antibiotika, te razlike gotovo da nema.

- Tvrđe meso ima manje estrogena (ženski hormon) a više testosterona (muški hormon) i obrnuto, mekše ima više estrogena. Ipak, te razlike u procentima hormona su zanemarive, a štetu svakako čine - dodaje ona.

Koje sve vakcine primaju brojler pilići?

Kako se brojleri kolju sa svega par nedelja starosti, kao što smo već rekli, nemaju kada da razviju imuni sistem. Zbog toga ih pre klanja vakcinišu protiv brojnih bolesti - između ostalog, protiv patogena poput salmonele, koja se može preneti putem jajeta sa kokoške na pile, ali i protiv Njukastlove bolesti, česte ptičje bolesti koja se prenosi na ljude, bronhitisa, pneumovirusa kao i Marekove bolesti. Vakcine dobijaju ili putem spreja ili putem vode.

Posledice ovakvog načina uzgoja piletine su više nego vidljive.

- Sigurno primećujete da današnje mlade žene gotovo da nemaju struk, muškarci poprimaju ženske obline, čak i bebe i muškarci imaju celulit - sve to je posledica hormona iz hrane. Pored toga, slučajevi alergija su u konstatnom porastu, kao i rezistencija na antibiotike. Zbog povećanog unosa antibiotika putem hrane, mnogo više ljudi pati od problema sa varenjem - rekla je Branka Mitrović za Ženu.

A najopasniji deo piletine su, otkriva Ženi, zapravo iznutrice, naročito džigerica, što i ima smisla kada imate u vidu da upravo ona prerađuje sve te silne antibiotike i hormone.

- Posledično, sve mesne prerađevine poput pašteta, salama, parizera, pilećih viršli i sličnih stvari treba izbegavati u širokom luku, jer pileće iznutrice završavaju upravo u njima - kaže Branka Mitrović.

- Jedini slučaj kada možete da budete potpuno sigurni u kvalitet je kada lično poznajete uzgajivača i znate kako radi. Sve ostalo je rizično. Ja samo mogu da kažem da ja svojoj unuci piletinu dozvoljavam da jede jednom nedeljno, i to samo kada insistira - rekla je na kraju Branka za Ženu.

Kako onda birati piletinu? Prema rečima Branke Mitrović, najveća verovatnoća je da ćete svakako završiti sa mesom prepunim hormona i antibiotika, koliko god birali.

- Jedini slučaj kada možete da budete potpuno sigurni u kvalitet je kada lično poznajete uzgajivača i znate kako radi. Sve ostalo je rizično. Ja samo mogu da kažem da ja svojoj unuci piletinu dozvoljavam da jede jednom nedeljno, i to samo kada insistira - dodala je na kraju Branka.

Članak indeksiran 10. 01. 2023 Zadnji put osvježen prije 4 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me