Raskrinkavanje.ba

Portal 023 → Ovo je uistinu čudotvorno voće! Oporavlja štitnjaču, jača imunitet i smanjuje kolesterol

09.05.2024
Tekst članka

Aroniju mnogi stručnjaci smatraju najzdravijim voćem na svijetu, a potječe iz Sjeverne Amerike. Danas se uzgaja širom svijeta – u Rusiji, Poljskoj, Ukrajini, Njemačkoj, Bugarskoj, pa i u našoj zemlji.

Zanimljivo je da aronija nema prirodnih neprijatelja, a uz to – otporna je na sve vremenske uvjete kao i na ekstremno niske temperature.

Aronija se može konzumirati svježa, dovoljno je pojesti 200 do 300 grama dnevno. Osim toga, može se zamrznuti, sušiti, kuhati kao pekmez, sok, sirup ili kompot.

Istraživanja pokazuju da aronija ima antikancerogeno djelovanje jer uništava veliki postotak stanica malignih tumora.

Aronija je bogata antioksidansima i stoga štiti zdrave stanice u tijelu i krvnu plazmu od oksidacijskog stresa, usporavajući proces starenja organizma i sprječavajući razvoj kroničnih bolesti.

Stimulira rad štitne žlijezde i zato se posebno preporučuje osobama koje pate od hipertireoze. Osim toga, aronija sprječava nastanak kardiovaskularnih bolesti, snižava visok krvni tlak i kolesterol i potiče proizvodnju dobrog kolesterola.

Takođe stimulira rad jetre, smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upalu crijevne sluzokože i zaustavlja proljev. Aronija je korisna i kod upale urinarnog trakta, prenosi N1.

Članak indeksiran 29.05.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi