Raskrinkavanje.ba

Faktor → Ovo povrće je čarobno i morate ga imate na jelovniku

29.05.2018
Tekst članka

Bamija je delikates i specijalitet kao hrana i istovremeno lijek. Bogata je vitaminima i mineralima, a čaj od sušene bamije mnogim je dijabetičarima pomogao u reguliranju šećera.

Blagotvorna sluz po kojoj je bamija poznata odlično liječi sve oblike želučanih oboljenja, osobito Helicobacter pylori, a ulje rješava teške dermatološke probleme.

S obzirom na sva ljekovita sredstva koje ovo ukusno povrće posjeduje, trebala bi se češće pronaći na vašem jelovniku.

Veoma je korisna u trudnoći i za razvoj ploda. Visoka količina folata i hranljiva vrijednost ovog povrća ima ogromnu vrijednost kada su trudnice u pitanju. Naime, ona će pomoći pravilan razvoj mozga i nervnog sistema kod fetusa. U tradicionalnoj kulturi poznato je kako ova biljka sprečava spontani pobačaj. Povrh svega, bamija u trudnoći obezbjeđuje prijeko potrebne količine vitamina A i C. Osim toga ona će se pobrinuti da plod i trudnica dobiju kalijum, magnezijum i gvožđe u dovoljnim merama.

Jača kosti i mišiće. Pored spomenutih minerala, bamija sadrži i vitamin K, koji je važan faktor za zgrušavanje krvi. Ujedno, on u kombinaciji sa folatima održava i povećava gustinu kostiju, čime se sprečavaju brojne bolesti, među kojima je svakako sve učestalija osteoporoza.

Plodovi bamije, kao i cvjetovi i listovi sjajan su saveznik za liječenje bronhitisa i upale pluća. Zbog toga je korisno piti čaj od bamije, jer on sprečava napade gušenja i čisti bronhije od nagomilanog sekreta.

Kad je sezona bamije, treba je što kraće obariti ili kratko izdinstati ili dodavati u bilo koje jelo desetak minuta prije kraja. Odlično se slaže s paradajzom u salatama. Bamija se može konzervirati sušenjem, zamrzavanjem, blanširanjem i mariniranjem.

Bamija u sosu od paradajza

35 g suhe bamije

50 g putera

kašičica brašna

1-2 velike kašike koncentrata paradajza

So po ukusu

Bamiju ostaviti preko noći u 4 dcl vode. Tako namočenu bamiju prokuhati na laganoj vatri 20 minuta u vodi u kojoj je bila namočena. Na puteru popržiti brašno i kad lagano požuti dodati koncentrat paradajza po ukusu. Izmješati i dodati prokuhanu bamiju i vodu u kojoj se kuhala. Kuhati na laganoj vatri par minuta uz miješanje i po ukusu dosoliti i dovršiti. Servirati uz kuhano meso, krompir ili neki sir.

Čaj od bamije

Jednu kašičicu bamije staviti u dva decilitra vode i ostaviti da odstoji preko noći. Nakon toga procijediti i popiti na prazan stomak.

Članak indeksiran 15.09.2023. Zadnji put osvježen 15.09.2023.

Ocijenjeno u analizi