Bamja nije univerzalni lijek za želučana oboljenja

Portali u BiH i regionu od 2012. godine objavljuju članke u kojima se neutemeljeno tvrdi da bamja liječi želučana oboljenja te Helicobacter pylori infekciju. Članci s ovim tvrdnjama u prethodnom su periodu objavljeni desetinama puta.

Foto: Pixabay

Na portalu Aktuelno247 je 12. septembra objavljen članak u čijem se naslovu tvrdi da bamja, biljka iz toplih krajeva čiji se plodovi koriste u ishrani i na našim prostorima, liječi “sve oblike želučanih oboljenja”, kao i infekcije bakterijom Helicobacter pylori:

ČUDESNA BAMIJA: Liječi sve oblike želučanih oboljenja, a posebno Heliko bakteriju…

U članku se prenosi i izjava uzgajivača bamije iz Hrvatske, a koja, između ostalog, sadrži i tvrdnje iz naslova članka:

Blagotvorna sluz po kojoj je bamija poznata odlično liječi sve oblike želučanih oboljenja, osobito Helicobacter pylori (...)

Pretragom navoda iz spomenutog članka ustanovili smo da se identičan tekst na našem govornom području širi već niz godina te da je na različitim portalima do sad objavljen desetinama puta. Najranija objava tog članka koju smo pronašli jeste ona na portalu hrvatskog Jutarnjeg lista, još iz oktobra 2012. godine. 

Tvrdnje da bamjina “blagotvorna sluz odlično liječi” sva želučana oboljenja te infekciju heliko bakterijom, koje su preuzete iz ovog teksta, mogu se naći i u nekolicini drugih članka u kojima se govori o upotrebi bamje u kulinarstvu, ali i njenim potencijalnim dobrobitima za ljudsko zdravlje (1, 2, 3)

Tvrdnje o učinkovitosti bamje u liječenju ovih zdravstvenih stanja mogu se pronaći i u brojnim objavama na Facebooku (1, 2, 3).

 

Da li je bamja lijek za želučane tegobe?

Bamja ili okra je zeljasta biljka porijeklom iz tropskih krajeva, a u odgovarajućim uslovima uspješno se uzgaja u različitim podnebljima, uključujući i naše. Plodovi ili mahune bamje su jestivi te imaju široku primjenu u kulinarstvu. Plodovi su bogati želatinoznom supstancom, odnosno sluzi, zbog čega se bamja u mnogim zemljama koristi za zgušnjavanje kuhanih jela kao što su juhe i razna variva. 

Naučni magazin Molecules je u januaru 2021. objavio članak o potencijalima bamje kao dijetalnog lijeka i njenih utjecaja na zdravlje (eng. Okra (Abelmoschus Esculentus) as a Potential Dietary Medicine with Nutraceutical Importance for Sustainable Health Applications). U ovom se članku, između ostalog, spominje i da su “dijelovi mahuna bamije koji su bogati ugljikohidratima dokumentovani kao aktivni protiv Helicobacter pylori”.

Članak kao referencu za ove navode uzima naučnu studiju iz 2004. godine u kojoj je naučnim eksperimentom dokazano da neki fragmenti sirovih, nezrelih dijelova bamje ometaju, odnosno inhibiraju prijanjanje (adheziju) H. pylori na želučanu sluznicu čovjeka. U izdvojenom dijelu ove studije navodi se sljedeće:  

U azijskoj medicini plod biljke bamje, Abelmoschus esculentus (L.) Moench., koristi se kao želatinasti dodatak hrani protiv iritativnih i upalnih bolesti želuca. Kako bi se pronašla racionalna osnova za njegovu primjenu protiv ovih bolesti, izolirano je i analizirano nekoliko sirovih i pročišćenih frakcija koje sadrže ugljikohidrate iz nezrelih plodova bamje te je utvrđeno njihovo djelovanje na Helicobacter pylori u in situ modelu adhezije na dijelove sluznice želuca čovjeka. Predtretman bakterija pripravkom od svježeg soka gotovo je potpuno inhibirao prijanjanje bakterija.

Pored navedene studije, u članku magazina Molecules o potencijalnim dobrobitima bamje za ljudsko zdravlje spominju se i novije naučne studije iz 2014. i 2015. godine (1, 2) koje govore o antiadhezivnim svojstvima koje polisaharidi iz plodova bamje pokazuju protiv H. pylori. 

Ipak, ono što je bitno istaknuti jeste da se u zaključcima ovih studija navodi da je potencijalnu efikasnost jedinjenja dobijenih iz ploda bamje u liječenju infekcije H. pylori potrebno dokazati u budućim studijama na životinjama, kao i kliničkim studijama, odnosno kliničkim ispitivanjem na ljudima.

Pretragom arhiva američke Nacionalne medicinske biblioteke mogu se pronaći i naučni članci u čijem su fokusu ispitivanja utjecaja jedinjenja dobijenih iz bamje na čir na želucu. U eksperimentima provedenim na životinjama dokazano je da ekstrakti bamje imaju pozitivan učinak na smanjenje čira na želucu uzrokovanog konzumacijom alkohola (1) te lijeka aspirin (2). Međutim, i u zaključcima ovih studija bamja se navodi kao “moguće terapeutsko sredstvo protiv čira”, kao i to da su u svrhu postizanja boljih rezultata u budućnosti potrebna “naprednija istraživanja gastro-protektivnog potencijala bamije”.

 

Klinička istraživanja potencijalnih učinaka bamje tek predstoje

Upalne bolesti želuca, gastritis i čir na želucu mogu biti uzrokovani nizom faktora. Među najčešćim uzrocima gastritisa i čira navode se upravo infekcija bakterijom Helicobacter pylori, kao i upotreba nesteroidnih antireumatika (NSAR), u koje spadaju i aspirin i ibuprofen. 

Iako se neki lijekovi koji olakšavaju želučane tegobe mogu kupiti i bez ljekarskog recepta, i kod ovih se tegoba preporučuje ljekarski pregled. Za liječenje čira na želucu, kao i tretiranje njegovih uzroka, pacijenti na preporuku ljekara trebaju uzimati terapiju koja se nerijetko sastoji od kombinacije nekoliko lijekova. Isto se odnosi i na liječenje gastritisa, posebno onog izazvanog H. pylori, koji se obično tretira antibioticima i kombinacijom drugih lijekova koji pomažu u eliminaciji bakterije.

Na tržištu se mogu pronaći i brojni biljni preparati za koje se tvrdi da mogu pomoći u liječenju upalnih bolesti želuca, a među njima se nalaze i pripravci od bamje. 

Ova se biljka u tradicionalnoj medicini nekih zemalja koristi kao sredstvo protiv želučanih tegoba, što je bio povod naučnim istraživanjima i ispitivanjima njene potencijalne ljekovitosti. Iako su ova ispitivanja pokazala da ekstrakti dobijeni iz bamje pokazuju određena pozitivna svojstva u tretiranju upalnih stanja želuca i jednog od njihovih uzročnika - infekcije H. pylori - nijedna od ovih studija bamju ne naziva lijekom protiv njih, već navode da su u budućnosti potrebna dalja istraživanja i klinička ispitivanja potencijalnih učinaka ove biljke na spomenuta oboljenja.

Shodno tome, tvrdnja da bamja “liječi sve oblike želučanih oboljenja a posebno Helicobacter pylori” dobijaju ocjenu pseudonauka.

Napomena

18.9. 2023: Portal N8 je u jednom članku ispravio netačne navode, pa je tom članku dodana i ocjena "ispravljeno". Portali Prirodno zdravlje i Aktuelno247 ispravili su netačne tvrdnje, a člancima je dodana ocjena "ispravljeno". 

2.10.2023. Portali Doznajemo i Portal-zdravlja su 20.9.2023. ispravili netačne tvrdnje u dijelu svojih članaka te za njih dobijaju i ocjenu ispravljeno. Ocjene i napomena o ispravci dodate su naknadno zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 15. 09. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 16 sati

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama
Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavl...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave političara i teorije zavjere o požarima na Havajima

Proteklu sedmicu na Raskrinkavanju obilježile su dezinformacije o boji taks...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me