Raskrinkavanje.ba

Haber → ZA RAMAZAN PRIPREMITE BAMIJU NA BOSANSKI NAČIN

07.06.2016
Tekst članka

Prije samog recepta, saznajte neke činjenice o bamiji koje možda niste znali. Bamija je, što se ono kaže, delikates i specijalitet kao hrana i istovremeno lijek za zdravlje i lijek za ljepotu.

Bogata je vitaminima i mineralima, a čaj od sušene bamije mnogim je dijabetičarima pomogao u reguliranju šećera. Blagotvorna sluz po kojoj je bamija poznata odlično liječi sve oblike želučanih oboljenja, osobito Helicobacter pylori, a ulje rješava teške dermatološke probleme.

Nema tog bosanskog lonca ili begove čorbe kojoj bamija ne daje onaj prepoznatljivi okus i gustoću. Kad je sezona da ih se može jesti svježe, treba ih što kraće obariti ili kratko izdinstati ili dodavati u bilo koje jelo desetak minuta prije kraja. Odlično se slaže s rajčicom u salatama, a uz mali dodatak đumbira, bosiljka, bučina ulja, jabučnog octa. U toku mjeseca ramazana, Konzum vam toplo preporučuje bamiju s teletinom na bosanski način, piše “Hayat“…

Sastojci:

  • 200 g suhe bamije
  • 800 g telećeg, masnijeg, mesa
  • 3 mrkve
  • 2 glavice luka
  • 1/4 korijena celera
  • 2 lovorova lista
  • 3 male kašike crvene mljevene paprike
  • 1 vezica peršuna
  • 3 male kašike sitno sjeckanog đumbira
  • biber u zrnu
  • so i biber
  • ulje

Priprema:

Suhu bamiju potopite u ledenu vodu i ostavite pola sata da odstoji. Isperite bamiju, stavite je u šerpu, naspite dovoljno vode i zagrijavajte je sve do granice ključanja (voda ne smije da proključa). Na toj temperaturi držite bamiju sve dok malo ne nabubri (odprilike 10-ak minuta). Zatim prospite vodu i bamiju isperite ponovo u hladnoj vodi. Sada bamiju skinite sa konca na kojem je bila (sušena).

Na ulju prepržite sitno sjeckani luk, mrkvu i celer sve dok se povrće ne zacakli. Dodajte na kocke isjeckano meso i sve dinstajte dok meso ne omekša. Dodajte sitno sjeckani đumbir i sve ostale začine (lovorov list, crvena paprika, peršun, biber u zrnu, so i biber) i dinstajte još jednu minutu. Dodajte sada bamiju, malo promiješajte sve zajedno i dodajte vruću vodu toliko da se bamija ne prekrije vodom, već da voda dođe malo ispod nivoa bamije (3/4 vode u odnosu na količinu bamije).

Bamiju sada ostavite, na pola poklopljenu, na laganoj vatri da krčka, ali ne smije jako da kuha. Povremeno lagano promiješajte. Bamija je gotova kada je mekana i skuhana, ali kada još ima svoju strukturu i nije gnjecava. Bamija ne smije biti prekuhana, jer tako izgubi svoj ukus i strukturu. Najbolji način je da često provijeravajte i probavate bamiju za vrijeme kuhanja. Uz bamiju servirajte krišku limuna.

Prijatno!

Članak indeksiran 15.09.2023. Zadnji put osvježen 15.09.2023.

Ocijenjeno u analizi