Raskrinkavanje.ba

Sputnik → „Ovo što nam šalju je čista plastika“: Sneg se ne topi na vatri ― o kakvom fenomenu u Španiji je reč

11.01.2021
Tekst članka

Obilne snežne padavine koje je donela oluja Filomena pogodile su Španiju prošle nedelje, što je dovelo do otkazivanja letova i zatvaranja puteva, a najmanje četiri osobe su stradale. Stručnjaci smatraju da je reč o najsnažnijoj oluji u poslednjih 50 godina. Velika količina snega naterala je neke ljude da poveruju da mećava nije prirodnog porekla.

Jedna žena iz Španije tvrdi da sneg koji je donela oluja Filomena nije pravi sneg.

Na video snimku koji kruži internetom ona uzima malo snega sa svog balkona i zagreva ga plamenom upaljača, pokazujući da se sneg ne topi, već postaje crn. Prema njenim rečima, izgorela supstanca miriše na čistu plastiku.

„Kao što vidite, ne topi se, ma koliko vatre da mu približim pocrni. I miriše na izgorelu plastiku. Znam da je na mnogim mestima pao sneg, pa to i sami vidite ... Ovo s*anje što nam šalju, to je čista plastika. Stalno nas zavaravaju, proverite to i sami“, kaže žena na video snimku.

 

Mnogi korisnici društvenih mreža rugali su se u komentarima, a veći broj ljudi je pokušao da objasni fenomen: prema nekim navodima, ovo je normalna reakcija, jer se većina toplote usmerena ka snežnoj grudvi preraspoređuje na celu njenu zapreminu.

Miris „plastike“ potiče od nečistoća u gasu iz upaljača, a „crni“ sneg se pojavljuje zbog procesa hemijske sublimacije, kada se materija transformiše iz čvrstog stanja u gas, zaobilazeći fazu tečnog stanja.

Članak indeksiran 25.03.2021. Zadnji put osvježen 25.03.2021.

Ocijenjeno u analizi