Raskrinkavanje.ba

Niti postoji plastični snijeg, niti pandemija ima veze sa tim

Na društvenim mrežama opet su aktuelni videosnimci koji navodno dokazuju da je pao “plastični snijeg”.

Na YouTube kanalu Marino Matić 10.1.2021. godine objavljen je videosnimak pod naslovom:

ŠOKANTNO: 10.1.2021 Snijeg kakti koji se ne topi i smrdi po plastici!

U videosnimku se tvrdi da se snijeg koji je pao, ne navodeći tačno gdje, “ne topi”, a u svrhu dokazivanja ovih tvrdnji muška osoba, čije se lice ne vidi, grudvu snijega zagrijava na plamenu upaljača. Osoba na snimku tvrdi da, ne navodeći ko, “laže i za ovu bolest”, misleći pritom na pandemiju koronavirusa.

Kakav je to snijeg koji se ne topi, koji gori, dime si, ne kapa niti jedna kap vode a smrdi po plastici? Niti malo otopljeno.Je li možete vjerovati? Jeste li vidjeli ovo? Pa to gori. Niti malo otopljen a smrdi na plastiku. Niti jedna kap vode nije pala!

(...)

Ja se ispričavam zbog loše snimke nemam tripod pa se snalazim, samo da vam demonstriram da vas lažu i za ovu bolest, i za sva ostala sranja. Lažu vas. Potresi svaki dan...MoJe pitanje vama - je li to normalno?. 

No, iako se u videu tvrdi da se snijeg “ne topi“, grudva na kraju snimka, koji traje tri minuta i 30 sekundi, značajno je manja nego na početku snimka i u potpunosti je izgubila svoj prvobitni oblik.

 

 

Na Facebook profilu Slavica Ljubičić 2.3.2021. također je objavljen videosnimak ženske osoba koja uzima snijeg i oblikuje grudvu, a potom joj prinosi plamen upaljača. Video, koji prikazuje žensku osobu koja govori na engleskom jeziku, prati opis u kojem se navodi da snimak prikazuje “plastični snijeg”:

Wtf 😳😳😳 šta je ovo!?

Plastični snijeg?

What's going on in the US people!?!? 🤔

Autorica snimka na engleskom jeziku na početku tvrdi da snijeg koji je pao nije pravi, već “vještački”, a u nastavku videa to “dokazuje” time što ga zagrijava na plamenu upaljača, tvrdeći da se “ne topi” i da smrdi na plastiku. 

 Slični videosnimci nastali na našem govornom području učestali su u drugoj polovini marta. Prvo je na Facebook profilu Zarko Kostic 18.3.2021. objavljen videosnimak uz opis “Dokaz da nas necim truju!!!”. U videu, Kostić tvrdi da snijeg koji je napadao nije snijeg, “već hemija” i “korona”. Ove tvrdnje “dokazuje” istim postupkom sa plamenom upaljača. 

Evo prijatelji sneg koji je napadao 60 cm i dalje pada, u stvari nije sneg što ću vam sada dokazati. Sneg koji se ne topi koji nema vodu i koji smrdi na plastiku. To možete svi sami da probate kod kuće. Ovo je čista hemija i ovo je korona.

Video je do trenutka pisanja ove analize podijeljen 12.000 puta. Sličan video, u kome se pokazuje snijeg koji se navodno ”ne topi” na vatri upaljača, dan kasnije objavljen je na Facebook profilu Jele Zeljko Jevtovic sa opisom:

OTROV...STA VI MISLITE???

Osoba na snimku koja izvodi ovaj “eksperiment” govori “evo čime nas truju”, ali i “šta je korona” - dovodeći pandemiju koronavirusa u vezu sa navodnim plastičnim snijegom.

Možda je zavera jednostavno to se ne topi. Eto čime nas truju i šta je korona.

U snimku se dodatno tvrdi da su, nakon što se snijeg otopio, svuda ostale masne fleke, a na pitanje u kojem gradu se sve dešava, Jele Zeljko Jevtovic u komentarima odgovara da je riječ o Sarajevu.

Ova objava podijeljena je 742 puta, a u njoj su označena još tri profila iste osobe koja je objavila snimak. Dan kasnije, 20. marta, ovaj video je objavljen na YouTube kanalu Budi Tu TV.

Na Facebook profilu  Zozefina Matias 19. marta objavljena su dva slična videa koja su, kako se navodi u opisu objave, snimljena u Crnoj Gori. Na snimcima se čuje kako prikazane osobe govore da se snijeg ne topi, te da smrdi, dok u opisu objave stoji da je u pitanju “plastični snijeg”, te se postavlja i pitanje “čime nas truju”:

PLASTIČNI SNIJEG

 👉👉😢 Ne, ovo nije snimak iz Srbije kojeg su mnogi od vas već gledali preko fejsa , ovo je nazalost izvorno u CRNOJ GORI!

Kosanica, selo Kosare, tridesetak kilometara udaljeno od Pljevalja prema Zabljaku, (moja UJČEVINA) snijeg u kojem nema vode i koji se ne rastapa na toploti!

Pitam se kako će se i hoce li se s proljeća povući ali i sa čime nas zasipaju - truju?
Zanima me takodje da li je u ostalim djelovima države, područja koja su pod snijegom drugačije?

Do trenutka pisanja analize ova objava je podijeljena 99 puta. Istog dana, sličan video objavljen je i na Facebook profilu Mirko Živić. U opisu posta se navodi:

Vidim snimate kako je padao sneg, al steta ovo nije sneg ovo je plastika. Pogledaj video do kraja.

“Plastični otrovni snijeg” pominje se i statusu objavljenom 21.3.2021. na Facebook profilu Jovica Gemisevic:

Nesto mi nije jasno,sta se sa narodom desava.Bombardovase nas mi im rusismo avione ,sada svaki dan prskaju sa koje kakvim metalima, otrovnom paucinom,pustaju plasticni otrovni sneg,i mi samo komentarisemo,pa gde je ona snaga u coveku,koja bese ,za koju znam.
Vakcinama nas ubijaju ko da smo pokusni kunici,narode,budi se trgni se iz sna ,borimo se protiv zla.

Na Facebook profilu Bojan Bokan Brašnjo 22.3.2021. objavljen je video za koji osoba na snimku kaže da je nastao u Pljevljima (Crna Gora), a koji prati opis:

Evo u velikoj nevjerici braco gledajuci klipove razne da probam i ja. Truju nas braco i sestre u fuluu. Mi svi cutimo i trpimo! Pogledajte do kraja MOLIM VAS

Praćene već pomenutim “eksperimentom”, u videu su se također našle tvrdnje da se snijeg “ne topi”, da je riječ o “čistoj plastici” i da je sve povezao i sa koronavirusom:

Palimo snijeg. Nema kapi vode, niti se snijeg topi. Evo vidi se na snimku. Vidi se na snimku. Pogledajte ovo tanko što je. Nema kapi vode. Je li ovo snijeg sa neba što nam pada ili je šta?

(...)

Braćo naša, truju nas i kažu da je korona. Pogledajte ovo!

(...)

Nije video namještaljka niti bilo šta, nego pogledajte ovo. Crni snijeg čista plastika.  Izvolte! Je li korona, šta je? Trovanje, bre.

 

Istog dana na ovom profilu objavljen je još jedan video u kome se, umjesto upaljača, koristi plinski rešo, a umjesto tvrdnji da je snijeg “čista plastika”, ista osoba sada navodi da je riječ o “gumi”. 

Pogledajte ovo - guma. Guma. Čista!

Tvrdnje o “plastičnom snijegu” ili snijegu koji se “ne topi” bile su aktuelne i sredinom januara, kada su se našle u naslovima pojedinih portala koji su prenijeli tvrdnje jedne žene iz Španije da  tamošnji snijeg, koji je donijela oluja Filomena, “nije pravi”, da se “ne topi”, da “pocrni” na plamenu upaljača i “smrdi na plastiku”. Kako bi dokazala ove tvrdnje, i ona je koristila metod identičan onom koji je korišten u svim navedenim objavama na društvenim mrežama.

Portali Informer, Kurir, Telegraf, Sputnik, B92BN Televizija, Bljesak , Naj portal, Srbija danas, Zanimljivosti dana i Radio Balkan Seher Mahala svoje članke o tome opremili su sljedećim naslovima:

ŠALJU NAM PLASTIČNI SNEG? Žena pokušala da ga otopi, GRUDVA POCRNELA, PA OTKRIVENA ISTINA! /VIDEO/ (Informer)

ČUDAN SNEG U ŠPANIJI? Žena tvrdi da on ne reaguje kao normalna padavina, kada se zagreva pocrni! (VIDEO) (Kurir)

Da li je u zabludi: ONA TVRDI DA JE U ŠPANIJU STIGAO PLASTIČNI SNIJEG (VIDEO) (Naj portal)  

Sneg u Španiji se ne topi na vatri: O kakvom fenomenu je reč? (Telegraf, B92, Bljesak)

CRNI SNEG! Sneg u Španiji se ne topi na vatri?! (VIDEO) (BN Televizija)

U ŠPANIJI PAO NEOBIČAN SNEG? Internetom se proširio video ledenog pokrivača koji se ne topi na vatri (VIDEO) (Srbija danas)

ČUDAN SNEG! Sneg u Španiji se ne topi na vatri?! (Zanimljivosti danas)

ČUD0 U ŠPANIJI- 0V0 NIJE PRAVI SNIJEG, T0 JE PLASTIKA! ŽENA P0DIJELILA SNIMAK K0JI JE ZAPALI0 DRUŠTVENE MREŽE- STAVILA GRUDVU SNIJEGA IZNAD UPALJAČA, A 0NDA SE DESIL0 0V0… (F0T0/VIDE0)  (Radio Balkan Seher Mahala)

 

Postoji li “plastični snijeg”?

 

Različiti videosnimci, na kojima se iznose iste tvrdnje o “plastičnom snijegu” koje se “dokazuju” na isti način, bili su aktuelni i prošle godine tokom marta i aprila, kada su objavljeni i u određenom broju medija. U analizi Raskrinkavanja od 22.4.2020. godine, u kojoj smo se bavili ovim navodima i snimcima, naveli smo da su ove tvrdnje od ranije prisutne na našem govornom području, još od 2014. godine, i to uglavnom u medijskim izvještajima o “plastičnom snijegu” koji je padao u Americi. Među medijima koji su objavljivali ove navode je i javni emiter Federalna televizija.

Tvrdnje o snijegu koji se ne topi portal Snopes je ocijenio još 2014. kao netačne, no to nije spriječilo brojne korisnike društvenih mreža u SAD-u da i ove zime iznova aktualiziraju priču o “plastičnom snijegu”. Videosnimci, koji navodno dokazuju da snijeg nije pravi jer se “ne topi”, posebno su bili popularni na društvenoj mreži TikTok, kako navodi portal Distractify, koji se također bavio ovom temom.

Videosnimak objavljen na profilu Slavica Ljubičić, koji prikazuje žensku osobu koja govori na engleskom jeziku, prvobitno je objavljen upravo na TikToku na profilu korisnice pod imenom Ayonatz.

Baveći se objavama o plastičnom snijegu, koje su prošle godine bile aktuelne na društvenim mrežama u Srbiji, redakcija partnerskog fact-cheking portala Raskrikavanje kontaktirala je profesora Vladimira Đurđevića, eksperta za meteorologiju, koji predaje na Fizičkom fakultetu u Beogradu. Đurđević je tom prilikom objasnio da je grudva snijega puna vazdušnih „džepova“ koji upijaju vodu i to stvara utisak da se snijeg ne topi.

Naime, kada se plamen upaljača približi grudvi, kaže Đurđević, prvi kristali koji su na površini se, naravno, otope i pređu u tečno stanje ali tu tečnost unutrašnjost grudve upije, odnosno uvuče u svoje mikrošupljine.

„Kao i sunđer, tako i u ovom slučaju grudva jednostavno upije većinu vode koja nastane topljenjem kristala, što stvara utisak kao da se grudva ne topi“, kaže on.

Upaljač bi morao jako dugo da se drži na površini grudve da bi grudva na kraju počela da se topi.

Voda i led su, kaže profesor Đurđević, supstance koje vrlo loše provode toplotu, odnosno sporo je transportuju sa jedne na drugu lokaciju unutar same supstance.

„To znaju i Eskimi, koji žive u igloima i koriste ovu osobinu snega i leda da se izoluju od niskih temperatura spoljne sredine“, navodi on.

On je objasnio i zašto na grudvi ostaje crni trag.

Đurđević navodi da ni ovo nije neobično - grudva „nagoreva“ zato što na njenoj površini ostaje čađ (lanac ugljenika kao proizvod nepotpunog sagorevanja), što se uvek dešava kada je smanjen dotok kiseonika, kao u ovom slučaju.

„Kada je upaljač blizu objekta, u ovom slučaju grudve, dotok kiseonika se smanjuje što omogućava da je produkcija čađi veća nego inače, pa fini film vode koja se pojavi na površini grudve posle nekoliko sekundi jednostavno zadrži u sebi deo čađi. Ista stvar će se desiti ako plamen upaljača približimo nekom drugom čvrstom objektu, recimo staklu. Što je upaljač bliže objektu, što više smanjujemo dotok kiseonika, više će biti čađi“, objašnjava Đurđević.

 Kako je za Raskrikavanje naveo Đurđević, da je snijeg zaista od plastike, kao što tvrde teoretičari zavjere, u nekom momentu bi grudva počela da gori poput plastične kese.  

Portal Snopes u svojoj analizi iz 2014. čitaoce je uputio na videosnimak objavljen na YouTube kanalu The Bad Astronomer, koji pokazuje kako se odigrava sami proces topljenja snijega.

Nakon što je snijeg pokušao otopiti upaljačem, autor snimka je isti stavio i u tavu. Snimak pokazuje da se grudva snijega smanji za gotovo pola veličine prije nego što se u tavi pojavi i jedna kap vode. Nakon što voda popuni sve šupljine u unutrašnjosti grudve, ona se u nekoliko sekundi u potpunosti pretvori u tečno stanje.

 

 

Kako su portali izvijestili o ovom fenomenu?

 

Od svih portala koji su o ovom fenomenu pisali u januaru ove godine, samo su Informer, Kurir i Naj portal u naslovima imali navode objavljene u formi pitanja - “ŠALJU NAM PLASTIČNI SNEG?” i “ “ČUDAN SNEG U ŠPANIJI??”. Svi ostali navedeni portali su u svojim naslovima navodili eksplicitne tvrdnje o tome da se radi o plastičnom snijegu ili snijegu koji se ne topi. 

Ipak, gotovo svi navedeni portali u svojim člancima donose objašnjenje ovog fenomena, u kojem navode zašto do njega dolazi. 

Jedino portal Radio Balkan Seher Mahala u svom članku nije pružio nikakvo objašnjenje, te je tvrdnje o plastičnom snijegu predstavio kao činjenice. 

Dakle, snijeg prikazan na snimcima nije “plastičan” niti “umjetni”, a na pitanje “zašto se ne topi” i “zašto je crn” pri plamenu upaljača postoji naučno objašnjenje. Budući da su ovakve tvrdnje već duže aktualne, objave u kojima se tvrdi da je snijeg plastični ili da se ne topi, dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Sve objave dobijaju i ocjenu teorija zavjere, jer se bez ikakvih dokaza navodni plastični snijeg dovodi u vezu sa “trovanjem” i “koronom”.

Sve videosnimke o “plastičnom snijegu” ocjenjujemo i kao pseudonauku jer se manipulativni eksperiment paljenja snijega predstavlja kao naučni dokaz za tvrdnju da je snijeg vještački i plastični.

Ocjenu prenošenje lažnih vijesti dobija i članak portala Radio Balkan Seher Mahala, koji je prenio tvrdnje o “plastičnom snijegu” i snijegu koji se “ne topi”, a koji je navodno padao u Španiji.

Portali Kurir, Informer, B92, Bljesak, Srbija danas, Telegraf, BN Televizija i drugi su u tekstu objasnili ovu pojavu, ali su u naslovima imali različite verzije netačne tvrdnje da je snijeg “neobičan”, “crn”, ili da se “ne topi”, zbog čega dobijaju ocjene klikbejt i dezinformacija.

(Raskrinkavanje.ba)

Napomena

29.3.2021: Članci portala Srbija danas, Telegraf, Sputnik i B 92 su u međuvremenu izmijenjeni i sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

31.3.2021: Portal Kurir objavio je ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

5.4.2021. Članak portala Radio Balkan Seher Mahala je u međuvremenu izmijenjen i sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

11.11.2021. Naj portal je u međuvremenu izmijenio članak i on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

 

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 10.01.2021

YouTube: Marino Matić: ŠOKANTNO: 10.1.2021 Snijeg kakti koji se ne topi i smrdi po plastici!

Ne topljivi snijeg, ili?

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 12.01.2021

Zanimljivosti dana: ČUDAN SNEG! Sneg u Španiji se ne topi na vatri?!

Jedna španjolka tvrdi da sneg koji je donela oluja Filomena nije pravi sneg.?!Jer po njenom "testu" ovaj sneg što je pao kod njih se ne topi na vatri?...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 12.01.2021

Srbija danas (.com): U ŠPANIJI PAO NEOBIČAN SNEG? Internetom se proširio video ledenog pokrivača koji se ne topi na vatri (VIDEO)

Žena je na snimku zapalila grudvu koja ubrzo postaje crna.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 12.01.2021

Najportal (.ba): Da li je u zabludi: ONA TVRDI DA JE U ŠPANIJU STIGAO PLASTIČNI SNIJEG (VIDEO)

Obilne snježne padavine koje je donijela oluja Filomena pogodile su Španiju prošle nedelje, što je dovelo do otkazivanja letova i zatvaranja puteva, a...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 12.01.2021

Bljesak: Snijeg u Španjolskoj se ne topi na vatri: O kakvom fenomenu je riječ?

Jedna žena iz Španije tvrdi da snijeg koji je donijela oluja Filomena nije pravi snijeg.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 12.01.2021

RTV BN: CRNI SNEG! Sneg u Španiji se ne topi na vatri?! (VIDEO)

Jedna španjolka tvrdi da sneg koji je donela oluja Filomena nije pravi sneg?!Jer po njenom "testu" ovaj sneg što je pao kod njih se ne topi na vatri?!

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 12.01.2021

B 92: Sneg u Španiji se ne topi na vatri: O kakvom fenomenu je reč VIDEO

Obilne snežne padavine koje je donela oluja Filomena pogodile su Španiju prošle nedelje, što je dovelo do otkazivanja letova i zatvaranja puteva, a na...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 11.01.2021

Sputnik: „Ovo što nam šalju je čista plastika“: Sneg se ne topi na vatri ― o kakvom fenomenu u Španiji je reč

Obilne snežne padavine koje je donela oluja Filomena pogodile su Španiju prošle nedelje, što je dovelo do otkazivanja letova i zatvaranja puteva, a na...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 12.01.2021

Telegraf: Sneg u Španiji se ne topi na vatri: O kakvom fenomenu je reč?

Na video snimku koji kruži internetom žena uzima malo snega sa svog balkona i zagreva ga plamenom upaljača

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 12.01.2021

Kurir: ČUDAN SNEG U ŠPANIJI? Žena tvrdi da on ne reaguje kao normalna padavina, kada se zagreva pocrni! (VIDEO)

Jedna žena iz Španije tvrdi da sneg koji je donela oluja Filomena nije pravi sneg.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 16.01.2021

Informer: ŠALJU NAM PLASTIČNI SNEG? Žena pokušala da ga otopi, GRUDVA POCRNELA, PA OTKRIVENA ISTINA! /VIDEO/

Jedna Španjolka tvrdi da sneg koji je donela oluja nije pravi sneg jer je test koji je sprovela pokazao da se sneg nije otopio

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Prenošenje lažnih vijesti 15.01.2021

Radio Balkan Seher Mahala: ČUD0 U ŠPANIJI- 0V0 NIJE PRAVI SNIJEG, T0 JE PLASTIKA! ŽENA P0DIJELILA SNIMAK K0JI JE ZAPALI0 DRUŠTVENE MREŽE- STAVILA GRUDVU SNIJEGA IZNAD UPALJAČA, A 0NDA SE DESIL0 0V0… (F0T0/VIDE0)

Već neko vrijeme društvenim mrežama kruži snimak, na kome jedna žena poksazuje da snijeg ispred njene kuće “nije pravi snijeg”.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 01.03.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil Slavica Ljubičić

Wtf 😳😳😳 šta je ovo!?

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti