Raskrinkavanje.ba

Bljesak → Snijeg u Španjolskoj se ne topi na vatri: O kakvom fenomenu je riječ?

12.01.2021
Tekst članka

Jedna žena iz Španije tvrdi da snijeg koji je donijela oluja Filomena nije pravi snijeg.

Obilne snježne padaline koje je donijela oluja Filomena pogodile su Španjolsku prošle nedjelje, što je dovelo do otkazivanja letova i zatvaranja puteva, a najmanje četiri osobe su stradale. Stručnjaci smatraju da je riječ o najsnažnijoj oluji u posljednjih 50 godina.

Velika količina snijega natjerala je neke ljude da povjeruju da mećava nije prirodnog porijekla. Jedna žena iz Španije tvrdi da snijeg koji je donijela oluja Filomena nije pravi snijeg. Na video-snimci koja kruži internetom ona uzima malo snijega sa svog balkona i zagrijeva ga plamenom upaljača, pokazujući da se snijeg ne topi, već postaje crn.

Prema njenim riječima, izgorjela supstanca miriše na čistu plastiku. "Kao što vidite, ne topi se, ma koliko vatre da mu približim pocrni. I miriše na izgorijelu plastiku. Znam da je na mnogim mjestima pao snijeg, pa to i sami vidite ... Ovo s*anje što nam šalju, to je čista plastika. Stalno nas zavaravaju, povjerite to i sami", kaže žena na video-snimku.

Mnogi korisnici društvenih mreža rugali su se u komentarima, a veći broj ljudi je pokušao da objasni fenomen: prema nekim navodima, ovo je normalna reakcija, jer se većina topline usmjerena ka snježnoj grudi preraspoređuje na cijelu njenu zapreminu.

Miris "plastike" potiče od nečistoća u plinu iz upaljača, a "crni" snijeg se pojavljuje zbog procesa kemijske sublimacije, kada se materija transformira iz čvrstog stanja u plin, zaobilazeći fazu tečnog stanja, prenosi b92. 

Članak indeksiran 25.03.2021. Zadnji put osvježen 25.03.2021.

Ocijenjeno u analizi