Pahor: Do kraja sedmice status kandidata za BiH

Izvor/medij: Start BiH
Ocjena: Greška
Raskrinkano u: Greškom najavljen kandidatski status BiH “do kraja sedmice”

"Rat u Ukrajini ne pomaže miru i stabilnosti na zpadnom Balkanu ali i (Aleksandar) Vučić i ja se slažemo da na zapadnom Balkanu bez obzira na sva nepovjerenja i bilateralne probleme ima dovoljno političke volje da se sačuva mir i europska perspektiva", rekao je Pahor, javlja Beta.

Napomenuo je kako misli da postoji mogućnost da se sve vođe regije slože oko tri centralna pitanja.

"Prvo je da se Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji ubrzaju pregovori za ulazak u EU, da Bosna i Hercegovina dobije do kraja tjedna status kandidata i da EU ispuni svoju obvezu o viznoj liberalizaciji", rekao je on.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić naglasio je kako je s Pahorom razgovarao o "važnim" regionalnim pitanjima a da je ključno - "veza između teške energetske situacije tijekom jeseni i zime i svih dodatnih problema koji bi mogli da nastupe u regiji".

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

 

"Pokušavamo izbjeći tu vrstu savršene oluje. Razgovarali smo kako koja zemlja i s koliko spremnosti i mogućnosti dočekuje predstojeću zimu", kazao je Vučić.

Naveo je da je s predsednikom Slovenije razgovarao i o tome da zapadni Balkan bude dio podrške EU u novcu za uvezenu struju ili za dio potrošene električne energije.

"Ne očekujemo da možemo dobiti kao države članice, ali sve što bismo mogli dobiti, bilo bi značajno", rekao je predsednik Srbije.

Članak indeksiran 13. 09. 2022 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me