Greškom najavljen kandidatski status BiH “do kraja sedmice”

Predsjednik Slovenije Borut Pahor je nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem kazao da “postoji mogućnost da do kraja godine BiH dobije kandidatski status” za članstvo u EU. Pogrešan simultani prevod njegove izjave prenijelo je više desetina portala u regionu.

  Foto: Predsjedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Izvještavajući o sastanku srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednika Slovenije Boruta Pahora, novinska agencija Anadolija je 3.9.2022. objavila članak u kojem su prenijete izjave dva zvaničnika. U članku je navedena sljedeća izjava predsjednika Pahora:

“Mislim da postoji mogućnost da se na kraju sve vođe slože da se Srbiji otvore vrata da završi brže pristupne pregovore i da postane članica EU-a, da do kraja ove sedmice Bosna i Hercegovina dobije status kandidata i da EU konačno ispuni svoju obvezu o viznoj liberalizaciji”, rekao je Pahor.

Članak je prenio značajan broj bh. medija. Neki portali, poput N1, Oslobođenja, Bljeska, portala Politički, Herceg Bosna, Tip, Faktor i drugih, istakli su u svojim naslovima izjavu slovenskog predsjednika o mogućnosti da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status u Evropskoj uniji do kraja sedmice. 

Portal Pozitivna Srpska također je preuzeo članak, ali je u naslovu izostavljeno da se radi o izjavi slovenskog predsjednika.   

KONAČNO! BiH naredne sedmice dobija status kandidata za ulazak u EU!?

Portali u regionu, kao što su CDM, RTNK, Vijesti (.me), Dan.co.me i Insajder (.in), također su objavili članke u kojima se navodi izjava slovenskog predsjednika o mogućnosti da BiH do kraja sedmice dobije kandidatski status za članstvo u EU. 

 

Šta su činjenice?

 

Predsjednik Slovenije Borut Pahor sastao se u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 3.9.2022. godine. Nakon sastanka održana je konferencija za medije, na kojoj su se oba predsjednika osvrnula na teme o kojima su razgovarali. 

Srbijanska novinska agencija Tanjug imala je prenos uživo sa simultanim prevodom govora slovenskog predsjednika, koji je komentarisao evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana. Pahor je tom prilikom kazao

Mislim da postoji mogućnost da se na kraju svi lideri slože oko tri stvari. Prvo, o tome da se Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji otvore vrata za završetak procesa pristupanja i postanku punopravnih članica Evropske unije, tako da se taj proces ubrza do kraja godine. Drugo, da do kraja ove godine Bosna i Hercegovina dobije status kandidata. I treće, da Evropska unija konačno ispuni svoje obavezu za liberalizaciju viznog režima.

U prenosu uživo Tanjuga prevoditeljica je riječ “godina” netačno prevela kao “nedelja”. Pogrešan prevod s Tanjuga preuzeli su brojni domaći i regionalni mediji.

U naslovu članka Pozitivne Srpske istaknuta je riječ “konačno” te je izostavljena informacija da se radi o izjavi slovenskog predsjednika. Stoga se iz naslova ovog portala da naslutiti da je riječ o konačnoj i zvaničnoj odluci nekog organa Evropske unije koji odlučuje o kandidatskom statusu pojedinih zemalja. 

Neki portali prenijeli su ispravnu izjavu ili su naknadno obavijestili čitatelje/ke da je zbog greške došlo do izmjene u članku.  

U članku portala Federalne televizije od 3.9.2022. navedeno je da je došlo do greške u prevođenju. 

U mnogim medijima pojavila se informacija da je predsjednik Slovenije najavio da će do kraja sedmice Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. Tačna informacija je da je rekao da će se to desiti do kraja godine. Greška se dogodila tokom simultanog prevođenja press-konferencije u Beogradu, gdje je zvanična prevoditeljica kazala da se radi o periodu do kraja sedmice, što su preuzele novinske agencije, a zatim i bh. mediji.

Tačne informacije prenijeli su portali Bosna Global, BH portal, Patria (NAP), Slobodna Bosna, Radio Sarajevo, Visoko i Radio Kontakt Plus

Shodno navedenom činjenicama, tvrdnju da je predsjednik Pahor govorio o mogućnosti da BiH do kraja sedmice dobije kandidatski status u EU ocjenjujemo kao grešku

Naslov članka portala Pozitivna Srpska ocjenjujemo kao klikbejt, budući da implicira da se radi o zvaničnoj odluci o kandidatskom statusu BiH. 

Napomene:

16.9.2022: Portali N1, BUKA, Fokus, BL Portal, Ultra trijumf vijesti, Dnevnik, Crna Hronika i Raport su ispravili netačne navode u člancima koji su dio analize, pa im dodajemo i ocjene ispravljeno.

19.9. 2022: Portal Hayat je ispravio netačne navode u članku pa im dodajemo i ocjenu ispravljeno.

20.9.2022:  Portali TVSA, Dnevno, Novi, Source, Prijedor24h i Depo su ispravilii netačne navode u člancima pa im dodajemo i ocjene ispravljeno.

22.9.2022: Portali Face i Oslobođenje su ispravili netačne navode u člancima, pa im dodajemo i ocjene ispravljeno.

27.9. 2022: Portali Press media i Avaz su ispravili netačne tvrdnje u člancima, pa im dodajemo i ocjene ispravljeno.

28. 9.2022. Portal Nezavisne novine je ispravio netačne navode u članku te im dodajemo i ocjenu ispravljeno.

9.11.2022: Portal Najbolja narodna muzika je ispravio navode u članku te im dodajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 13. 09. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Montirane slike s izmišljenim izjavama Dodika, Konakovića, Lagumdžije i Čovića

U Facebook grupi koja se “bavi aktuelnim temama” podijeljene su montirane s...

Lažna vijest
Analiza
Veličanje Rusije i njene vojne moći kao propagandno sredstvo u ratu protiv Ukrajine

Vojna sila koja može "izaći na crtu" NATO savezu, vođena strogim ali neshva...

Analize
Lažna vijest
“Negativna energija”: New Age izmišljotina koju ne uklanjaju kuhinjski sastojci 

Tvrdnje da mješavina sirćeta, vode i soli može otkriti i apsorbovati “negat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me