Pahor: Moguće je da BiH do kraja tjedna dobije status kandidatkinje

Izvor/medij: Republikainfo
Ocjena: Greška
Raskrinkano u: Greškom najavljen kandidatski status BiH “do kraja sedmice”

Predsjednik Slovenije Borut Pahor jučer je izjavo da je u posjetu Beogradu kako bi se posavjetovao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o tome da u regiji ima dovoljno političke volje kako bi se sačuvala europska perspektiva Zapadnog Balkana i stabilnost.

“Rat u Ukrajini ne pomaže miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu ali i Vučić i ja se slažemo da na Zapadnom Balkanu, bez obzira na sva nepovjerenja i bilateralnih problema, ima dovoljno političke volje kako bi se sačuvao mir i europska perspektivu“, rekao je Pahor.

On je izjavio kako “misli da postoji mogućnost da se sve vođe regije slože oko tri središnja pitanja”.

“Prvo je da se Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji ubrzaju pregovori za ulazak u EU, da Bosna i Hercegovina dobije do kraja tjedna status kandidata i da EU ispuni svoju obavezu o viznoj liberalizaciji“, rekao je on.

Pahor je izjavio da ga brine činjenica što je u svezi s dijalogom Beograda i Prištine stupanj povjerenja manji nego što je bio ranije i da dijalog nije doveo do rješenja koje su svi željeli.

“Mislim da je projekat Otvoreni Balkan kao stvoren da bi se neke stvari, ako bi mu se pridružili Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, da bi se problemi koji sada izgledaju nerješivo da bi se lakše riješili u duhu suradnje“, rekao je on.

On je na pitanje o stavu Srbije o sankcijama koje je EU uvela Rusiji odgovorio da misli da kada bi postojala sigurna europska budućnost pred Beogradom da bi on više razmišljao o sankcijama a ne samo o osudi rat u Ukrajini.

“Ne podržavam odluku predsjednika Srbije da ne uvede sankcije Rusiji, ali mogu da razumijem njegovu odluku. Mislim da bi doprinijela toj odluci neka veća i odlučnija volja Bruxellesa da brže uključuje države Zapadnog Balkana u EU”, rekao je on.

Pahor je posjetio Beograd uoči summita inicijative Brdo-Brioni koji će se održati u Sloveniji 12. rujna, prenosi beogradski Danas.

Macron je kazao kako je “spreman razmotriti proširenja”

No, podsjetimo da je prošli tjedan, francuski predsjednik Emmanuel Macron, nakon sastanka sa slovenskim premijerom Robertom Golobom, govoro o stanju u zemljama zapadnog Balkana. U ovom kontekstu spomenuo je i BiH te se sada čini da je na putu potpune promjene mišljenja – od prvobitne rezerviranosti oko proširenja Unije do izjave kako je “spreman razmotriti prijedlog proširenja”.

“Stabilnost zapadnog Balkana je apsolutno ključna i jasno je da smo tijekom jednog od naših posljednjih sastanaka Europskog vijeća savršeno uočili frustraciju i ogorčenost koja raste u regiji. Mislim da je ono što smo uspjeli popraviti između Bugarske i Sjeverne Makedonije na kraju francuskog predsjedavanja (EU) bilo ključno za otključavanje situacije za Albaniju i Sjevernu Makedoniju. Ali u isto vrijeme, jasno je da se BiH sada nalazi u situaciji potpuno jedinstvenoj na Zapadnom Balkanu. Dakle, potpuno sam na raspolaganju za potpunu raspravu kako bi razmotrili prijedlog gospodina premijera (Goloba) i koji su ga iznijele neke kolege s jednom perspektivom i jednim ciljem na mojoj strani – moramo pružiti maksimalnu šansu za stvaranje mira i stabilnosti u regiji. I jasno je, ako slušamo, da imamo sve veće vanjske snage koje koriste ovu situaciju, tenzije među zajednicama za destabiliziranje ne samo BIH već i najbliže susjede i cijelu regiju. Mislim da to ne možemo prihvatiti. Dakle, ako je europska perspektiva dio paketa s uvjetim da se to popravi, potpuno sam spreman to razmotriti”, rekao je francuski predsjednik Macron.

 

/Desk/

Članak indeksiran 13. 09. 2022 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me