Pahor iznenadio izjavom: Moguće da BiH dobije kandidatski status do kraja sedmice

Izvor/medij: Krupljani
Ocjena: Greška
Raskrinkano u: Greškom najavljen kandidatski status BiH “do kraja sedmice”

Slovenački predsjednik Borut Pahor izjavio je danas tokom posjete Beogradu i susreta s Aleksandrom Vučićem, da postoji mogućnost da BiH dobije kandidatski status za EU do kraja sedmice.

Pahor je inače stigao u Srbiju kako bi se posavjetovao sa Vučićem o tome da u regionu ima dovoljno političke volje da se sačuva evropska perspektiva Zapadnog Balkana i stabilnost.

- Oglas -

 

“Rat u Ukrajini ne pomaže miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu ali i Vučić i ja se slažemo da na Zapadnom Balkanu bez obzira na sva nepovjerenja i bilateralnih problema ima dovoljno političke volje da se sačuva mir i evropska perspektivu“, rekao je Pahor.

Predsjednik Slovenije je izjavio da misli da postoji mogućnost da se sve vođe regiona slože oko tri centralna pitanja.

“Prvo je da se Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji ubrzaju pregovori za ulazak u EU, da Bosna i Hercegovina dobije do kraja sedmice status kandidata i da EU ispuni svoju obavezu o viznoj liberalizaciji“, rekao je on.

Pahor je izjavio da ga brine činjenica što je u vezi s dijalogom Beograda i Prištine stepen povejrenja manji nego što je bio ranije i da dijalog nije doveo do rješenja koje su svi željeli.

“Mislim da je projekat Otvoreni Balkan kao stvoren da bi se neke stvari, ako bi mu se pridružili Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, da bi se problemi koji sada izgledaju nerješivo da bi se lakše riješili u duhu saradnje“, rekao je on.

On je na pitanje o stavu Srbije o sankcijama koje je EU uvela Rusiji odgovorio da misli da kada bi postojala sigurna evropska budućnost pred Beogradom da bi on više razmišljao o sankcijama a ne samo o osudi rat u Ukrajini.

“Ne podržavam odluku predsjednika Srbije da ne uvede sankcije Rusiji, ali mogu da razumem njegovu odluku. Mislim da bi doprinijela toj odluci neka veća i odlučnija volja Brisela da brže uključuje države Zapadnog Balkana u EU”, rekao je on.

Pahor je posjetio Beograd uoči samita inicijative Brdo-Brioni koji će se održati u Sloveniji 12. septembra, prenosi  Danas.

Članak indeksiran 13. 09. 2022 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me