Pandemija novog koronavirusa: Šta treba znati

Izvor/medij: Udri Muški
Ocjena: Pseudonauka Demantirano Lažna vijest
Raskrinkano u: Lažni savjeti UNICEF-a o koronavirusu

Koronavirus 2019. (2019 nCoV) je novi virus povezan sa istom porodicom virusa kao teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i nekim vrstama prehlade.

Karakterizacija COVID-19 kao pandemije nije pokazatelj da je virus postao smrtonosniji. Umjesto toga, to je potvrda geografskog širenja bolesti. UNICEF se priprema i reagira na epidemiju COVID-19 širom svijeta, znajući da se virus može proširiti na djecu i porodice u bilo kojoj zemlji ili zajednici. UNICEF će nastaviti suradnju s vladama i našim partnerima na zaustavljanju prenošenja virusa i zaštiti djece i njihovih porodica.

1. Corona je veliki virus. Promjer virusa je 400-500 mikro, tako da bilo koja vrsta maski može spriječiti ulazak u naša tijela i ne treba koristiti skupe maske.

2. Corona virus ne lebdi u zraku, već se drži za predmete, tako da prijenos ne prolazi kroz zrak.

3. Kada se pričvrsti na metalnu površinu, virus corone može živjeti 12 sati. Pranje ruku sapunom i vodom je dovoljno.

4. Priključen krpom, virus corone može živjeti 9 sati, pa je pranje odjeće ili sušenje na suncu 2 sata dovoljno da ga ubijete.

5. Kada se pričvrsti na ruku, virus corone može živjeti 10 minuta, tako da daje dovoljno sterilizatora na bazi alkohola da bude na oprezu.

6. Kada je u zraku pri temperaturama 26-27 ° C, virus corone će umrijeti, tako da ne živi u vrućim područjima. Osim toga, pijenje tople vode i sunčanje na suncu dovoljno je kao mjera opreza.

Izbjegavanje hladne hrane i pića, uključujući sladoled, vrlo je važno.

7. Grgljanje do duboko s toplom vodom i solju ubit će virus corone oko ždrijela (klizište - Jw.) I spriječiti ga da uđe u pluća.

Slijedeći ove upute dovoljno je za sprečavanje virusa corone.

UNICEF

Članak indeksiran 20. 03. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me