Raskrinkavanje.ba

Logično → Papa Franjo podržava vakcine u kojima se koriste ćelije abortiranih fetusa

22.12.2020
Tekst članka

Vatikanska Kongregacija za doktrinu vjere (CDF) dala je izjavu objavljenu u ponedeljak da je etično da rimokatolici koriste vakcine protiv koronavirusa koje koriste ćelijske linije pobačenih fetusa.

U dokumentu koji je papa Franjo odobrio 17. decembra, doktrinarna skupština je rekla da se mogu koristiti sve vakcine koje su prepoznate kao klinički sigurne i efikasne, „sa sigurnim znanjem da upotreba takvih vakcina ne predstavlja formalno priznanje abortusa“.

Katolička crkva odobrava upotrebu vakcina proizvedenih sa ćelijskim linijama izvedenim iz dva fetusa pobačena šezdesetih godina, saopštile su Vatikanske vijesti.

„Moralno je prihvatljivo primati Covid-19 vakcine koje su koristile ćelijske linije pobačenih fetusa u svom istraživanju i proizvodnom procesu.“

„Napomena o moralu upotrebe nekih vakcina protiv Covida-19“ dolazi dok vakcinacije počinju u mnogim zemljama i ima za cilj razjašnjavanje sumnji. Međutim, ona „ne namjerava da sudi o bezbjednosti i efikasnosti“ vakcina i fokusira se na moralne aspekte.

Konstatujući da postoji ozbiljna opasnost u obliku „neostvarivog širenja ozbiljnog patološkog agensa“, CDF je naglasio da vakcinacija nije moralna obaveza i mora biti dobrovoljna. Ali kaže: „U nedostatku drugih sredstava za zaustavljanje ili čak sprečavanje epidemije, opšte dobro može preporučiti vakcinaciju, posebno radi zaštite najslabijih i najizloženijih“.

Farmaceutska industrija i vlade treba da obezbijede da efikasne i etički prihvatljive vakcine budu dostupne najsiromašnijim zemljama, dodaje se.

Papa Franjo, koji je osudio „nacionalizam vakcina“, pozvao je šefove država da „obezbijede pristup vakcinama protiv Covida-19 i osnovnim tehnologijama potrebnim za zbrinjavanje bolesnih, siromašnih i onih koji su najugroženiji“.

Članak indeksiran 26.12.2020. Zadnji put osvježen 15.01.2021.

Ocijenjeno u analizi