Raskrinkavanje.ba

Puls Šumadije → Parada planeta biće vidljiva u ponedeljak

02.06.2024
Tekst članka

„Moći ćete da vidite Mars, Saturn i Jupiter“, rekao je dr Džejms O’Donohju, planetarni astronom i naučni saradnik na Univerzitetu Reding u Ujedinjenom Kraljevstvu.
 
 
„Ako imate dvogled i ako znate gde da tražite, verovatno biste mogli da vidite Uran, ali nema mnogo smisla čekati skoro izlazak sunca – to biste mogli da uradite i ranije uveče. Zaključak je da golim okom možete videti samo polovinu planeta u ovoj planetarnoj liniji.”
 
„Problem je što će sunce osvetljavati nebo u toj oblasti“, dodao je O’Donohju.
 
 
„Neposredno je pre izlaska sunca, ali će i dalje biti veoma, veoma svetlo na nebu, a verovatno ni vi ne želite da uperite dvogled blizu sunca. Ako ga imate, teleskop bi vam pomogao, posebno ako se nadate da ćete uočiti Uran i Neptun”.
 
„Ali da biste zaista mogli da vidite ovo, morate da zumirate jednu metu toliko da ionako ne vidite druge, tako da biste se oslobodili svog vidnog polja“, rekao je on.
 
 
Redosled kojim će se planete u poređati je Jupiter, Merkur, Uran, Mars, Neptun i Saturn, a pratiće ih i polumesec. Kasnije tokom nedelje, do četvrtka, Mesec će biti van puta – smanjujući svetlosno zagađenje, primetio je O’Donohju – i Merkur će promeniti položaj sa Jupiterom.
 
 
Poravnanje će biti vidljivo posmatračima neba svuda, ali idealan datum da vidite planete sa najbližim poravnanjem može se razlikovati u zavisnosti od toga gde se nalazite u svetu.
Ponedeljak, oko sat vremena pre izlaska sunca, je najbolja prilika za gledanje predstave u većini delova sveta.
 
 

Jednom u 100 godina

 
Poravnanja “unutrašnjih” planeta, ili onih bližih Suncu, koje se brzo kreću mogu se dešavati redovno kao svakih nekoliko meseci, dok se grupisanja sporijih spoljašnjih planeta — Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna — dešavaju mnogo ređe, ali traju duže kada se pojave.
 
 
Otprilike svakih 100 godina, šest ili više planeta se „poređaju“ i pojavljuju zajedno na malom delu neba. Dobro poznata konjunkcija ovog tipa dogodila se 5. maja 2000, kada su se Mesec i sve planete osim Urana, Neptuna i Plutona (koji je tada još uvek bio planeta) poređali u krugu od 15 stepeni od Sunca.
 
 
Ovakvi skupovi su se dešavali na desetine hiljada puta u prošlosti, bez uočenih fizičkih posledica, piše Stardate.org.
 
(CNN)
Članak indeksiran 11.06.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi